Учители от елитни школа са се превърнали в детективи и са тръгнали на лов за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас.

Те проверяват, както по домовете на място, така и през системите на НАП, НОИ и търговския регистър за съответствие на заявения адрес на работата на родителите. Това заяви пред "Монитор" шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева.

Това е положителна мярка, проверка на коректността на двете страни, друг е въпросът доколко може да бъде ефективна, обясни тя.

Именно заради съмнения в измами с адреси, миналата седмица стана ясно, че родители са сезирали прокуратурата за съмнения със злоупотреби.

Вече са въведени а единни критерии за прием в първи клас. Сред тях основна тежест има адресът на дома. Отделно се дават точки и за близост на местоработата на родителя до училището. Именно затова и учителите проверяват при съмнение тези два критерия.

Засечен е и случай, в който родител подал адрес за месторабота в квартала на училището. Проверка в Търговския регистър обаче показала, че на мястото няма офис. При друга проверка се оказало, че на един адрес живеели 9 различни лица.