"Решението на Министерството на образованието за драстичното орязване на бройките в Колежа по туризъм в Бургас е абсолютна грешка и недалновидно решение". Това заяви кметът Димитър Николов при участието си в кръгла маса на тема "Образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма". Във форума участваха министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, областният управител Вълчо Чолаков, ректорите на двата бургаски университета, както и техни колеги от други висши учебни заведения, които подготвят специалисти за бранша.

Бургаският кмет допълни, че базата в която се обучават студентите в колежа по туризъм, е най-добрата в страната. Там се изучават IT технологии, чужди езици, а търсенето на неговите кадри е изключително голямо.

"Всеки ден се срещам с мениджъри, които споделят този проблем. Не е достатъчно да има само сервитьори и готвачи в един обект. Нали трябва да има образовани кадри в туризма, които да ги обучават, които да посрещат туристите, които да са обучени и адекватни на съвременните тенденции. Кой да подготви персонала в хотелите, ако не завършилите Колежа по туризъм? Преди 50 години ООН е помогнало да се създаде Колежа по туризъм в Бургас и това е било далновидно. Това е основен отрасъл и вместо да го развиваме, да инвестираме в нови специалности и да увеличаваме приема за подготовка на такива специалисти - ние правим обратното. Каква е логиката да режем клона, на който стоим? Ние трябва да подготвяме следващото поколение. Според последните данни, само в Бургаска област децата под 10 години в момента са 50 000. Ние трябва да им осигурим условия къде да учат и това е задачата ни. А не да орязваме това, с което вече разполагаме. Ние, хората от местната власт, знаем добре проблемите с кадрите в туризма и необходимостта от качествено обучение в сферата. Затова категорично възразявам на решението на Министерството на образованието и го определям като недалновидно", допълни Димитър Николов. Той призова Министерството на образованието да отмени своята рестрикция спрямо броя места в местния Колеж по туризъм и да увеличи приема в търсените специалности, а не да ги намалява.

Бургаският кмет заяви още, че очаква държавата да подкрепи вече стартиралите общи действия и преговори на Община Бургас и Летище Бургас за увеличаване броя на нискотарифните полети от/до морския град, включително извън летния сезон.

Министърът на туризма Стела Балтова обяви, че целта на междуинституционалната среща в Бургас е туризмът да стане още по-успешно поле за изява на младите българи.

"Проблем с недостига на квалифицирани кадри в бранша има. Има също така тенденция за задълбочаваща се асиметрия между инвестициите в създаването на кадри и кражбата на готови специалисти за чужди пазари", каза министърът на туризма и представи статистика, която показва едновременно значението на този отрасъл за българската икономика през последните години и положителните перспективи за бъдещото му развитие.

Министър Николай Денков също потвърди със свои данни, че се наблюдава бързо развитие на българската икономика през последните две години, най-много в направлението туризъм.

"Дефицит на кадри има, но той не е за висшисти, а за среднисти. Затова нашите усилия са насочени най-много към развитие на професионалниге гимназии. Приложението на придобитото висше образование по "Туризъм" е 19.7 %, най-ниско в сравнение с всички други професионални направления. През миналата година само 2 % от работодателите заявяват, че искат да назначат висшисти с туристическа специалност", каза министърът на образованието.

По време на срещата проф. Диана Радойнова защити репутацията на бургаския Колеж по туризъм, чийто ръководител е и който тази година навършва половин век. Тя също призова проф. Денков за увеличаване на приема за 2017/2018 година, който е заложен като 60 бройки, при 120 през миналата и 240 през 2015 година.