2 364 са свободните места за прием на деца за първи клас. Това съобщи Веселина Таралова, директор Дирекция „Образование“ в Община Бургас. За поредна година приемът ще се извършва по електронен път. Системата за регистрация ще бъде достъпна в 8 часа на 15 май до 31 май, съобщава Фокус. На 2 юни ще излязат резултатите от първото класиране. Таралова обясни, че тази година има два нови критерия. С предимство ще се приемат деца, които са били в подготвителна група в съответното училище, както и деца, чиито родители са с месторабота в района на съответния Център за административни услуги, където попада избраното училище. С предимство се ползват и децата сираци или полусираци, деца с трайни увреждания с 50% и над 50%, деца, които имат братя и/или сестри, обучаващи се в същото училище към 15.09.2017г.; деца на родители с постоянен адрес по лична карта и с настоящ адрес по удостоверение за временна адресна регистрация към съответния Център за административни услуги.

„Миналата година системата за регистрация беше достъпна още през април месец. Тази година приемът ще започне по-късно, защото удостоверението за премината предучилищна подготовка се издава в края на май месец. След като излязат резултатите за класиране за първи клас, родителите трябва да отидат на място в училището, да потвърдят този прием и да занесат всички необходими документи. Това е причината да решим регистрацията да започне тази година по-късно“, обясни Таралова.

Родителите могат да се запознаят подробно със свободните места във всяко училище на интернет страницата на Община Бургас.

В момента се извършва приемът на малчуганите в детските градини и ясли. Засега са регистрирани 3216 деца. В тази бройка влизат и тези, които кандидатстват за подготвителни групи и за втора възрастова група. Свободните места за ясла са 1210, а за първа възрастова група- 1650. Електронната система ще е достъпна до 21 април, а на 2 май ще са готови резултатите от първо класиране.