Образователното министерство обмисля въвеждането на санкции за безотговорни родители и ефективни наказания за ученици, които проявяват насилие. Експертите във ведомството вече правят проучване и преглед на всички наредби, за да се намали агресията в училище. Това съобщи просветният министър Николай Денков, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че има система от механизми и алгоритми за работа и поведение в училище, но учителите нямат силата да изпълнят всички действия, които се очакват от тях.

Затова Денков смята, че държавата трябва да се намеси в подкрепа на учителите.

Според в училищата трябва да бъдат назначени психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца.

Министърът акцентира и на това, че понякога проблемите в работата на учителите идвали от вмешателството на родители в училищните процеси.

"Учителите трябва да бъдат защитени от всякакъв тип натиск от страна на родителите, за да могат да си изпълняват функциите. Трябва да има ефективни мерки, с които родителите, които не изпълняват своите задачи, да бъдат санкционирани", каза Денков. Той нарече абсолютно неприемливо родителят да влиза за саморазправа в училище.

"Колкото до учениците, няма ефективни мерки за наказание, които работят", подчерта просветният министър.

Той съобщи, че е насрочена среща между министерствата на образованието и здравеопазването, където ще бъдат коментирани възможностите да се подобри медицинското обслужване в училищата.