Най-изявените ученици в областта на науката, изкуството и образованието ще бъдат насърчавани от Община Бургас. Програмата - „Бургаски деца”, ще е бъде финансирана от местната власт. Администрацията е заделила 150 000 лева и резерв за допълнителни разходи. Бюджетът й ще се одобрява ежегодно с одобрението на местния парламент, съобщи зам.-кметът по образованието в местната администрация Йорданка Ананиева.

Средствата ще се управляват от експертна комисия, назначена от кмета Димитър Николов, която ще включва общински служители и общински съветници.

Идеята за създаването на програмата е на общинския съветник Веселин Пренеров, председател на комисията по култура в Общински съвет - Бургас. Програмата предвижда едногодишна стипендия "Бургаски деца" за ученици е спечелил престижни места на олимпиади. Предвидени са гъвкави схеми за отпускането на помощта, като тя може да бъде еднократна или да се изплаща ежемесечно.

Инициативата на общината предвижда и финансово подпомагане за транспорт при участия в международни прояви на талантливи бургаски деца. Досега те често те пропускаха тази възможност за изява, защото семействата им не могат да си позволят транспортните разходи. Предвиденото общинско финансиране по това направление е решение на този проблем.

Ежегодно, Бургас ще избира и "Ученик на годината". Наградата ще връчва на празника на града "Никулден" в няколко категории. За всеки от изброените видове финансова подкрепа могат да кандидатстват ученици от първи до дванадесети клас, редовна форма на обучение в училище на територията на общината, класирани до трето място на местни, регионални, национални, европейски и световни прояви, включени в списъка на програмата. Този списък, както и размерът на отделните финансови поощрения, ще бъдат публикувани на 15 април в сайта на Община Бургас. Ще се съблюдава строго да се взимат предвид резултатите само от престижни конкурси, а не такива, в които всеки участник получава награда. Ще се поощряват и награждават само постижения с тежест, казаха авторите на програмата.

Начинът за кандидатстване също ще бъде обявен на 15 април. Процедурата ще включва попълване на заявление по образец, прилагане на копия от лични документи, служебна бележка от училището, документ, удостоверяващ класиране или спечелена награда.