Учениците от Природоматематическата гимназия в Бургас създадоха весела група, в която по идея на всеки ученик се публикуват мемета за живота в училището и техните преподаватели. Темите на веселите картинки са всеобхвани – иронизират се както учителите, така и продавачката в лафката, чистачката, пазача на входа, а дори и самите ученици се шегуват едни с други. Още в началото на страницата е упоменато, че тя е само за забавление и не цели обиди и злепоставяне.

„Тази фейсбук група е направена, за да намали напрежението в училището. Всеки си има някакъв стрес, отивайки на училище, в зависимост от поставените цели и какво иска да постигне. По този начин – забавлявайки се на такива комични ситуации, пада нивото на стреса сред учениците, което особено в края на срока в момента е доста важно. Аз не виждам нищо лошо в този вид хумор. Той е с учителски изцепки – нещо, което винаги е било актуално. Има и ученически такива, не е едностранно. Никой не го приема враждебно или отрицателно, това е както моето мнение, така и мнението на хората около мен, с които четем и се забавляваме заедно, приемаме всичко с много хумор“, коментира идеята на групата дванадесетокласник от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас.

Пиперливите майтапи на учениците обаче явно се оказват не добре приети от всички преподаватели в гимназията. В страницата се е обсъждало, че има засегнати учители и авторите на страницата са уплашени и обмислят да я правят затворена група или да я изтриват. Те обаче срещнаха и подкрепа... от учители.

„По повод възникнали проблеми със страницата класическо ППМГ и шеги на нашите ученици с учители от гимназията. Понеже има обиждащи се колеги. Скъпи колеги, проявете разбиране и по-широко скроени души. Нашите ученици са не само талантливи, но и немалка част от тях с добро чувство за хумор. Не забравяйте, че все още се формират и като характери и като личности. Нормално е понякога да грешат, да изкривяват нашата гледна точка през тяхната призма на ученици. Не забравяйте, че те са от другата страна. А otherside е винаги, като в Огледалния свят на Алиса. Не искайте изтриване на групата и евентуални наказания, поискайте от учениците пускащи меметата да бъдат по-креативни, по-остроумни, показвайте им конкретни грешки и къде има граници, които не трябва да се преминават за да не накърняват нечие достойнство, но не правете тези граници задушаващи, гледайте с повече чувство за хумор и не забравяйте, че в съвременния свят всяко чудо е за три дни“, пък пише в защита на децата в публичен пост на собствената си стена във фейсбук Велимир Иванов, който е преподавател по география в училището.

„Може би, който се засяга лесно от плоски ученически майтапи, внимателно трябва да премисли дали учителстването е най-подходящия избор за професия“, подкрепят го бивши възпитаници на гимназията. Учителят бързо си спечели симпатиите на тийнейджърите.

„Винаги в неговите часове има нещо, на което да се посмееш и да научиш, което не винаги е по география – той може да каже доста неща по доста теми, което винаги е плюс. Той обаче много кофти изпитва, трудно се взима висока оценка при него. Но стане ли въпрос за свобода на словото, за подкрепа или за себеизразяване, той винаги е бил „за“ и застава зад нас“, казват за него учениците от 12-ти клас в гимназията.

Велимир не е единственият учител, който подкрепя децата. Антоанета Великова, която преподава химия от дълги години в школото, дори публикува част от веселите картинки с собственият си профил във фейсбук и по този начин те могат да бъдат видяни не само от затворена група ученици и учители, а от всичките и познати и близки. Говори се, че създадената контра-група от учителите е точно нейно дело.

Групите с „Класически гимназии“ в Бургас бързо набират популярност и вече много от другите училища също имат създадени подобни места за свеж хумор от живота в класните стаи.

Харесват ли се шегите, креативни ли са учениците и прекаляват ли с меметата, вижте сами: