Кметът Димитър Николов предлага общината да кандидатства за съфинансиране по програма “Красива България” за ремонта на детска градина “Калинка” в кв. “Рудник”. Докладната записка вече е входирана в Общинския съвет и ще бъде разгледана на следващата сесия на 31 януари.

Детската градина е построена през 1990 г. В момента там се възпитават общо 140 деца, разпределени в 4 групи от Рудник, с. Брястовец и с. Драганово, като от селата Брястовец и Драганово, където няма детски заведения. Персоналът от учители и обслужващи служители е 23 души.

Зданието е в сравнително добро състояние от конструктивна гледна точка, но степента на енергийна ефективност е много ниска - дограмите са стари и амортизирани, а самата сграда има лоша изолация.

Местната власт предлага да се извърши ремонт, да се постави нова топлоизолация, да се подмени старата дограма, изолация на покрива, преминаване към друг вид основно гориво; използване на възобновяем енергиен източник за производство на битова гореща вода и пр.

За това са необходими 225 000 лева. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ, която може да бъде отпусната е в размер до 100 000 лева. Това означава, че Общината ще трябва да съфинансира с до 125 000 лева, които са осигурени, но изискват разрешение от Общински съвет.