На учениците от ромски произход трябва да се купуват учебници, помагала, да им се осигурява безплатен обяд, а не да им се дават готови пари. Така председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира идеята ученици от ромски произход от IX и X клас с успех над 3.50 да кандидатстват за стипендии от по 30 евро.

Ако е необходимо трябва да се заплаща транспортът им като се закупуват месечни карти от местоживеене до мястото, където учат, подчерта тя в интервю пред "Фокус".

"Виждаме какъв е резултатът от трансферирането на готови безотчетни пари. Ако досега този подход работеше, всяко дете от ромски произход щеше да бъде облечено "в злато и сърма", както е приказката", добави председателят на СБУ.

"Толкова много пари се изпохарчиха за тези мотивационни подходи да се накарат някои хора да си изпращат децата на училище, да имат отношение към тяхното образование и възпитание", подчерта Такева.

По думите й трябва да се постави изискването законите да се спазват от всички, по Конституция всички български деца имат равен старт.

По думите й специалистите от Европейския институт по образование в Рим твърдят, че 20% от успеха на децата зависи от училището и 80% от семейството. В продължение на 6 години СБУ прокарва идея, която след 10-15 години трябва да стане факт.

"Всички социални помощи в държавата да минават през обучението на децата в училище. Има стратегия за обхвата на децата в училище, която е разработена от икономическия социален съвет. Там има няколко препоръки, едната е, че не може родители, които неглижират образованието на децата си, да се ползват от социални помощи, да се ползват от програмите за временна заетост. Не може родители, които неглижират образованието на децата си, да ползват всички онези неща, като плащане за въглища, за дърва според правилата за социалното подпомагане", добави тя.

Тя обясни, че принципът трябва да е ако детето ходи а училище, семейството ги получава, не ходи на училище - не ги получава. Трябва да подредим ценностите в обществото, каза председателят на СБУ.

"Децата не трябва да бъдат делени на етнически принцип", убедена е тя.

"Преди 5 години един зам.-министър на образованието и науката изнесе справка колко са ромите в училище, колко са другите етноси и колко е българската общност. Поради това, че изнесе такива данни и раздели децата на етнически принцип, беше освободена моментално като зам.-министър", каза Такева.