Общинският съветник от Пловдив Айри Мурад, който изкара на поправка на матурата по български език и литература... Среден (3,29), вече е студент. Реформаторът от партията на Касим Дал получи и вече е приет в специалност "Зооинженерство" в Аграрния университет под тепетата.

Така той ще трябва да съчетава студентските си ангажименти с тези в Комисията по образование в местния парламент. Жителят на "Столипиново" е неин член още отпреди да има средно образование.

Избраната специалност хич не е лесна, предупреждава ръководителят на катедра "Животновъдни науки" в университета проф. д-р Васил Николов: "Зооинжереството е, бих казал, една доста интересна наука и искам да ви кажа че зооинженерът фактически е двигателят на животновъдството. Нали не можете да си представите фабрика или завод, в които няма инженер?". Като бъдещ зооинженер Айри Мурад ще трябва да се справи с дисциплини като химия и биохимия, математика и информатика, зоология и ботаника, морфология и физиология на животните, генетика и микробиология. И латинският нямало да му се опре, "защото така турският език също латински се пише".


Проф. Николов не вижда проблем в това, че бъдещият инж. Мурад е приет с ниска оценка. "В момента, при положение, че обявиха че има невзети бройки и по специалност "Право" в Софийския университет и къде ли не, той може да постъпи навсякъде. Но на мен това ми хареса, когато разбрах, че той е постъпил при нас, защото човекът има реална преценка", заяви още д-р Николов пред bTV.

А оценката на Айри Мурад е ниска, защото, по собствените му думи, един час за втория модул (писане на интерпретативен текст) е твърде малко време.


Айри Мурад искал да стане ветеринарен лекар, но нямало задочно обучение. А задачите му в Общинския съвет не позволявали да отиде в Стара Загора да учи редовно. Затова избрал да се образова в Аграрния университет в Пловдив. Признава, че още не познава всички видове и породи животни, но има "вътрешно чувство" за тях.

Първата изпитна сесия в живота на Айри Мурад като студент е сега. Натоварено му е, защото съвпада със сесиите на общинския съвет, а и с предизборната кампания за президент.