Близо 1600 деца, възпитаници на две елитни езикови гизнамии в Бургас – ПГНЕ „Гьоте“ и ПГАЕ „Гео Милев“, учат в две смени в стаи, чиито размери са 30-35 кв. метра, като на ученик се пада малко повече от 1 квадратен метър. Двете училища се помещават в обща сграда в ж.к. „Зорница“, като всяко от тях има около 800 възпитаници. Тясното пространство, освен че създава неудобство на момичетата и момчетата, поставя на карта изобщо съществуването на Английската гимназия. Тази печална прогноза не дава покой на директора на ПГАЕ „Гео Милев“ Милена Андонова, която алармира, че спешно трябва нова сграда, за да продължи функционирането на едно от най-предпочитаните учебни заведения в града, където младите хора да завършат своето престижно средно образование.

„Реалното положение е, че стаите са много малки, ние сме две големи гимназии в тази сграда. Изключително е трудно. Разполагаме с 30 класни стаи, децата от двете училища учат на две смени. 800 ученици са в една смяна“, каза Милена Андонова пред БургасИНФО. Най-голямото притеснение е очакваното излизане на нов стандарт за физическа среда, на която трябва да отговорят учебните заведения. „С него ще бъде регламентирано пространство по 2 кв. метра на ученик и ние с нашите стаи по 30-35 квадрата, трябва да приемаме по 17 деца. Ние не можем да оцелеем като училище така. Няма как да стане това в тук! В момента в една стая учат по 26-27 деца. С влизането на новия стандрат и това ще предизвика много големи негативи върху приема в училището“, разтревожено каза Андонова.

В момента в гимназията условията са такива, че между първия чин и дъската има 40-50 сантиметра и двама души не могат да се разминат.

„Това е кошмарът ни. Мислихме всякакви варианти. Поставихме този въпрос пред Община Бургас, защото ние, подавайки нашите заявления за предстоящия план-прием трябва да се съобразим с изискванията. Ще сме длъжни да се съобразим с новия стандарт и да обявим по 17 деца в клас. Това няма да е добре въобще за Бургас, защото се отнася и за двете гимназии. Ние - 1600 души се бутаме в една сграда, която представлява 2/3-ти от други училища, в които учат с пъти по-малко ученици.“, каза Андонова.

Английската гимназия допреди години е била единственото училище в България с ежегодно министерско разрешение за намален план-прием по 20 деца. „Когато влязоха делегираните бюджети, се видя, че няма да издържим и ни разрешиха по-голям прием. Но в тази сграда няма как да стане! Много е трудно. Сега с новия стандарт за физическата среда е абсурдно, нямаме право за нарушаваме законите", добави директорът.

Тя заяви, че многократно са обсъждани всевъзможни варианти за преустройство на помещенията, за изграждане на допълнителен корпус, за разбиване на стени, за огромен ремонт. „Но и това няма да помогне да бъдат две училища в тази сграда. Не мислете, че ние искаме да се местим. Но това е наложително, просто нямаме избор. Това трябва да се случи!“, каза Андонова.

Тя е подала докладна записка в Община Бургас, като в момента се търси разрешение на проблема, оглеждат се всички варианти за вземане на най-правилното решение.