Родители на ученици от СУ „Любен Каравелов“ протестират срещу тежките раници, които децата им мъкнат по етажите, за да обикалят кабинетите в сградата. Те се събраха на митинг пред учебното заведение, като той беше организиран от Училищното настоятелство, съобщи MELNICATA.COM.

„Този митинг се наложи да се проведе, защото от три години, откакто съществува Училищното настоятелство, няма логично обяснение защо не се решават проблемите. Ние предложихме два варианта, специално за най-наболялата тема – тежките раници, особено за V до VII клас. Факт е, че тези раници са много тежки.“, казва пред изданието Деана Кръстева, организатор на протеста.

Родителите искат часовете да се провеждат в една стая за съответния клас.

„Дали може часовете да се обединят в една класна стая. За 10 минути междучасие една раница от 12 кг е сваляна на 3 етаж, после се качва на 4 ет. Представете си какво коства това на едно дете, което се развива в момента и костната му система е толкова крехка.", смята Красимир Кръстев, който е родител на ученик.

Петима от представителите на Училищното настоятелство бяха приети за среща-разговор от Тодорка Желязкова, директор на СУ „Любен Каравелов“. Родителите настояват за решение на проблемите за тежките раници като се поставят допълнителни шкафчета или бъде сменена кабинетната система. Те настояват да бъде сложен край на блъсканиците при влизане и излизане на входа на училището с допълнителен вход за разреждане на потока от ученици. Исканията на хората включват и пускането на басейна и ползването му от учениците 5 дена в седмицата - обучение по плуване, развиване на спорт и създаване на плувен отбор, стойки за велосипеди и мерки за съхранението им /камера или СОТ/, гимнастически салон, както и за електронен дневник или вписване на оценките непосредствено след изпитване.

„Аз винаги съм одобрявала срещите с родителите, защото те няма как да не се ползотворни. Когато се чуе едната и другата страна, когато има диалог, нещата се случват по най-добрия начин. Ние сме длъжни да съхраним живота и здравето на учениците, а заедно с това трябва да върви и обучението. Смятам, че на тази среща, каквито и недоразумения да е имало, на този етап ще бъдат изгладени, родителите ще забележат това. В интерес на децата, всичко, което е поставено като проблем, ще бъде решено от училищното ръководство.“, заяви пред MELNICATA.COM Тодорка Желязкова, директор на СУ „Любен Каравелов“.