От месец октомври тази година английският език се изучава вече и от първокласниците в Бургас. За целта Общината създаде необходимата организация, осигури финансов ресурс и проведе необходимото обучение на 31 преподаватели. Всеки от тях разработи и представи за одобрение дидактически игри, с които да надгради задължителния материал от учебника.

Още миналата година обучението по английски език стартира за 5 и 6-годишните малчугани в детските градини по инициатива на кмета Димитър Николов. В програмата за първи клас обаче досега нямаше заложени такива часове. Това щеше да спре инерцията на децата и да ги вкара в нулева година по отношение овладяването на езика. За да не се прекъсне процесът, за да има полза и смисъл от уроците в детската градина, от този месец английският се преподава на близо 2000 първокласници, разпределени в 90 групи. Записването е по желание, но от тази възможност се възползваха родителите на 80 % от всички ученици на тази възраст в Бургас. Така те няма да харчат пари за частни уроци.

Английският език вече е част от официалната учебна програма за първи клас в Бургас и като такъв се изучава безплатно два пъти седмично.