Бившият Дом за деца, лишени от родителска грижа в Бургас ще се превърне в Основно училище ”Александър Георгиев - Коджакафалията”. Идеята е на кмета Димитър Николов. Предложението вече е входирано в Общински съвет. Градоначалникът иска новото учебно заведение да кандидатства за “иновативно училище”.

Това са училища, които постигат подобряване на качеството на образованието, като разработват и въвеждат нови елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението, както и нови методи на преподаване, пише „Полиграф”.

Според Николов, Бургас има нужда от създаването на училището, за да поеме нарастващия брой ученици в начален етап на обучение.

В докладната си той припомня, че за последните учебни години броят на децата, приети в първи клас нараства. За учебната 2016/2017 година те са 2 396, а за 2015/2016 година - 2 219. Същевременно, последното основно общинско училище в Община Бургас е открито преди 28 години.

След ремонта, сградата на бившия интернат ще разполага с всичко необходимо, за да посрещне първите си ученици още през учебната 2017/2018 година.

Идеята е да бъдат приети 48 деца в 2 предучилищни подготвителни групи, 48 първокласници и 52-ма ученици в 5-и клас.

Училището представлява изцяло ремонтирана масивна триетажна сграда-учебен корпус с РЗП 3 889 м2. Проектът предвижда вътрешно преразпределение на бившите спални помещения в съществуващата сграда и обособяването на съвременни учебни стаи с максимално ясни технологични връзки.

Новото основно училище ще разполага с централизиран електронен пропускателен режим за учителите и учениците, който ще гарантира тяхното спокойствие и сигурност. В сутерена ще бъде разположена модерна гардеробна за учениците, за които ще бъде предвиден пълен комплект униформено облекло с отличителни знаци на училището.

Предвидено е събиране и използване на дъждовните води за поливни нужди, както и осигуряване на достъпна среда до всички нива и помещения в сградата и в дворното пространство.

В сградата е предвидено обновено парно отопление, нова PVC дограма с прозорци, които ще се отварят електронно, зала за културни мероприятия и пр. Ще има и иновативно оборудване на учебни кабинети по езиково обучение, природни науки, информационни технологии, изобразително изкуство и музика. Училището разполага с 18 класни стаи.

В случай, че общинският съвет приеме идеята, Николов ще трябва да отправи писмено предложение до Министъра на образованието и науката за откриване на ново Основно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията“ считано от 01.01.2017 година. След това ще трябва да се определи бюджета и да се сформира екипа на новото учебно заведение.