Като родител съм за по-кратка ваканция, но това е въпрос, който трябва да се реши след много широко обществено обсъждане. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред Нова телевизия. Не всички родители и учители са съгласни да има по-кратка ваканция. Учителите смятат, че дългата ваканция е нещо като бонус към ниските им заплати. Не е настъпил моментът, в който ще има по-отчетливо мнение в поддръжка на промяната, обясни министърът. Тя обясни, че в северните страни ваканцията е по-кратка, докато в Южна Европа са като нас.

Кунева обяви, че при обсъжданията на бюджета за догодина, неин акцент ще е увеличението на учителските заплати. На събора на учителите преди време тя обеща 10-процентно увеличение на заплатите им. Тези пари няма да подобрят драстично условията им, но ще покажат уважение към тези хора, обясни министърът. И напомни, че като следствие от застаряващата тенденция след 10 г. учителите ще са наполовина по-малко, а млади хора няма как да бъдат привлечени със заплати, които са "на границата на оцеляването". Като аргументи, които ще посочи пред колегите си в правителството в полза на искането за повече средства за учителски заплати Кунева ще даде пример колко учители напускат България, колко са работещите в следпенсионна възраст. Ще обясня и на кое място са българските ученици в световните класации и тази година те не са много високо, каза тя. Няма образователна система, която да върви напред, ако не вложим усилия в учителите. Те са центъра на реформата и ще убеждавам в това всички, не само министърът на финансите, категорична бе Кунева. Сигуността, здравето, пътищата са важни, но трябва да видим кой ще е приоритетът на следващата година. Добрата новина е, че финансовият министър каза, че това ще е образованието, допълни тя.

Училищата нямат право да събират допълнително средства от родителите за консумативи, категорична бе Кунева. Според нея може абсолютно доброволно родителите да бъдат поканени да помогнат за украса или други консумативи.