Ученици от 5-те и 6-те класове на бургаските училища ОУ "Найден Геров", СОУ "Петко Росен" и СОУ "Константин Петканов" в к-с "Меден рудник" ще вземат участие в обучение по безопасен интернет на 9 март /сряда/ от 14.00 часа в спортна зала "Никола Станчев". То ще включва демонстрации на реални и виртуални ситуации, изграждане на дигитално "Аз" и конкретни примери за пренасяне на агресията извън мрежата. Събитието е част от кампанията за сигурност на децата в интернет - "Кой стои срещу мен в мрежата".

Преди това, инициативата ще бъде представена в трите учебни заведения в най-големия жилищен комплекс в Бургас.

Лектори ще бъдат Велислава Димитрова от отдела по киберпрестъпления към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Велислав Георгиев - съосновател на компютърната игра "Империя онлайн".

Кампанията "Кой стои срещу мен в мрежата" стартира в началото на настоящата учебна година от ОУ "Братя Миладинови". Тогава учениците се запознаха с обичайните схеми, по които действат педофилите, преминаването през няколко фалшиви профили в социалните мрежи и изнудването чрез снимки или видео от профила на детето.

Инициативата ще продължи и в останалите бургаски учебни заведения, където топ експертите по киберпрестъпления ще разясняват на учениците какво да направят, когато не знаят кой стои срещу тях в мрежата, към кого да се обърнат, ако станат обект на агресия или неприлични предложения и ще дават практически съвети как да се предпазят.

Идеята е специалистите по компютърни престъпления да влязат във всички бургаски училища и да обяснят с конкретни примери от практиката случаи на жертви на агресия или трафик на хора в интернет, както и набези на педофили. Основната цел на кибер експертите ще бъде да информират децата откъде могат да потърсят помощ при такива ситуации.

Кампанията "Кой стои срещу мен в мрежата" се осъществява съвместно от журналиста в БНТ Надя Обретенова, Община Бургас, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, медийна група RN, ОД на МВР Бургас и сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГД "БОП".