Съвместен семинар между три бургаски училища ще представи възможностите на европейската програма „Еразъм+“ и проектите, осъществени към момента. ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, ГРЕ „Г.С. Раковски“ и ГПАЕ „Гео Милев“ са домакините, които в четвъртък, 28.01.2016 в Морското казино ще споделят опит и добри практики със заинтересованите от програмата за обучение и образование. Семинарът е наречен CHANGING LIVES OPENING MINDS и започва от 11 часа.
В дневния ред е включено представянето на 11 образователни проекта, а едно от училищата публично ще връчи сертификати на своите участници. Срещата ще започне с проектите на ГРЕ „Г.С. Раковски“, сред които „Да обичаме училището днес, за да обичаме живота утре“ и четири структурирани курса, отнасящи се до езиците, които се преподават в гимназията.
Преподаватели от ГПАЕ „Гео Милев“ ще разкажат за опита си в доброволческите програми, както и в изграждането на институционален капацитет за училищно менажиране и модернизиране на обучението по чужд език.
Представителите на тазгодишния „Бург на годината“ при младежите- ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ще запознаят аудиторията с два от своите проекта. Помощник-директорът на ПМГ- Бургас Станимир Баев и старши учителят по английски език Жаклин Нейчева са подготвили презентации с теми “THE RUINS OF THE PAST TO POWER EUROPEANS’ FUTURE” и “Students Making an Enterprise in Real Time”.
Една от основните цели на програма „Еразъм +“ е модернизиране на образованието и създаване на партньорства между учебни институции в Европейския съюз. Благодарение на проектите, реализирани по програмата, много ученици и преподаватели имат възможност да практикуват езици, да се обучават или да работят като доброволци в държави от Общността. Периодът на програмата е седемгодишен, а разполагаемият бюджет е в размер на 14, 7 милиарда евро.