Зам.- кметът Стойчев: Искаме да върнем всички млади хора, завършили в чужбина

Зам.- кметът Стойчев: Искаме да върнем всички млади хора, завършили в чужбина

Oбразование 997 5

 „Една от основните задачи на Община Бургас е да върне всички студенти, завършили образованието си в чужбина, отново в нашия град“, каза зам.- кметът Красимир Стойчев по време на официалното откриване на международното изложение „Световно образование“.

За трета поредна година стотици ученици от региона ще получат безплатни консултации и лични срещи със западни кариерни консултанти. Новото тази година е, че за първи път в изложението вземат участие български университети – Бургаски свободен университет и Университет “Проф. д-р Асен Златаров“.

„Община Бургас търси да привлече чуждестранни инвеститори, които да допринесат за благоприятна икономическа атмосфера. Това е начин младите квалифицирани кадри да се върнат тук и да разгърнат потенциала си“ – добави още зам.- кметът Стойчев.

Предстои разработването на нова информационна система. В нея ще бъдат съхранявани данните за всеки един ученик. Това информационно досие ще дава възможност да се наблюдава както обучението на младежите, така и последвалото им развитие – стана ясно на образователния Форум.

Друга стъпка за привличане на младите кадри от чужбина ще бъде провеждането на работни семинари. Те ще бъдат на тема как и къде да се използват пълноценно подготвените специалисти.

Етикети: Красимир Стойчев, ученици, чуждбина, България

коментари

5

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com

09.10.2013
23:30

Глупости на търкалета

Г-н Стойчев, явно не сте на ясно, та нека Ви обясня: за да върнете завършилите в чужбина (щом са завършили, значи вече не са студенти), трябва да промените някои основни положения в България: - пазара на труда - работа или няма, или за длъжности, неизискващи кой знае какви познания и способности, са поставени космически условия, но за сметка на това заплащането е около 10% от заплатата на германска чистачка; - обслужването на обществената администрация - имам пред вид общинска и държавна. Поведението към клиентите обикновено е като на старшина в казармата към новобранци. Повечето са назначени не случайно, но не и по диплома и се изживяват като богоизбрани, а забравят, че всъщност са обслужващ персонал и работодатели са им именно клиентите; - стандарт на живот - в чужбина, дори и на минимални заплати, могат да си позволят поне веднъж в годината да отидат на почивка или да си дойдат до България. В България са късметлии ако успяват да си платят тока; - в чужбина пътуват по нормални пътища. В България трябва да живее в София и да работи в Бургас или обратно, за да пътува по що годе свестен път. - и в чужбина, и в България са гастарбайтъри, но в чужбина са по-добре платени. Докато поне тези състояния не се променят, няма да се върнат. И ако се върне, то ще е защото сте го излъгали.

09.10.2013
17:57

Университети тук и там

На запад също има университети с ниско ниво като свръхсвободния бургаски, но има и на световно ниво. Всички ги знаем. Както и че има и добри специалности в няколко български университета. Умни български деца обаче има и в добрите, и в по-посредствените училища. А някои от децата, които завършват на запад, се справят финансово без помощта на родителите - получават стипендии, вземат заеми, работят. Тук или там, това са български деца, които очакваме някога да се върнат - от чужбина или от големия град. Да работиш в администрацията обаче не изисква никакви свръхспособности, така че всеки достатъчно образован млад трудолючив човек би се справил. В частния бизнес разбира се е по-разлино.

09.10.2013
15:51

123

Няма как да се върнат младите хора, при това което се случва в държата. Напротив, тепърва ще започнат да се изнасят все повече...За съжаление...

09.10.2013
15:09

Друг Бургазлия

За чужбина няма да коментирам, кой, какво и как завършва, ама в България образованието от доста години е всичко друго, но не и качествено.

09.10.2013
13:51

Бургазлия

Завършилите за сметка на мама и татко между каапките в чужбина ги чипкаме да се въърнат като някакви "спасители", А ХОРАТА,ЗАВЪРШИЛИ КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОЖВАНИЕ В бЪЛТАРИЯ МЕТАТ И ПРОДАВАТ В МАГАЗИНИТЕ ИЛИ СА БЕЗРАБОТНИ-ПОНЕ НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ-ОБЩИНАРИ