По коледните празници, любителите на красивото изкуство балет в цял свят очакват по традиция приказната история на Маша и нейната кукла „Лешникотрошачката“, която неизбежно вълнува и завладява сърцата. Както на всички големи световни сцени, така и в Бургаска Опера гражданите и гостите на крайморския град се насладиха на емблематичното произведение на П. И. Чайковски: „Лешникотрошачката”.

Спектакълът е постановка на проф. Х. Мехмедов.

За месец декември 2018-та год., това не е премиера, но новото и особеното беше, че образът на главната героиня – Маша, бе поверен на ученичка от балетните класове при НУМСИ „Проф. П. Владигеров” – Бургас. Участието на ученици от балетните класове на училището в отговорни и крупни сценични постановки вече има своя традиция в града. Но главна роля е поверена и изпълнена за пръв път от ученичката Иванина Иванова. Тя впечатли, очарова и покори публиката. Вероятно, причините, че бе подготвена максимално, надарена щедро и усърдна в заниманията си, по пътя на професионалното израстване. Образът й бе пресъздаден, точно: с естественото си детско очарование и силна решимост тя преодолява житейските препятствия и успява да пребори „тъмните сили“, преминавайки към зрелоста! Нейната грация и неподправена чистота на излъчване, приобщи зрителите, които я дариха с доверие и любов! С голяма отдаденост и професионализъм й партнира талантливият млад балетен артист- премиерът на Бургаска Опера Даниел Тичков – в ролята на Лешникотрошача. Яна Овчарова в ролята на „Черната кралица“ е също випускничка на НУМСИ „Проф. П. Владигеров” – Бургас. С премиерната си изява тя утвърди професионалната си подготвеност , като реверанс за педагогическия екип: Марина Змеева, Добрина Бахова, Диляна Бахматова и Недко Георгиев.

Това щастливо коледно настроение продължи и се пренесе и на участието на част от учениците и на конкурса за балет в Алмаата – Казахстан. Празникът на „Рождество Христово” – 7 декември за тези ширини, бе ознаменувано с участието, но и с присъдените големи награди за балет:

Гран при: за цялостна изява на колектив.

Първа награда: за класически и съвременен танц – Натали Иванова, Иванина Иванова , Полина Иванова и Даниел Тичков.

Успехите нито са малки, нито са случайни! Те са доказателство не само за труда, старанието и работата на балетните педагози, но това е признание за българската балетна школа, а в частност на постиженията на балетната педагогика в НУМСИ – Бургас.