Бургаски училища реализираха авангардни „зелени“ проекти с подкрепата на Кроношпан

img

Иноваторите от ОУ „Васил Априлов“  на свой ред поканиха представители на „Кроношпан“ за да им покажат практическото изпълнение на концепцията си  за изработване на макет на къща със соларни панели и обособяване на вертикална зелена стена със стайни растения на втория етаж на учебното заведение

Ученици и преподаватели от ОУ „Васил Априлов“, НБУ „Михаил Лъкатник“, ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Георги Бенковски посрещнаха 2018 год. с успешно изпълнение на свои авангардни „зелени“ проекти.

Идеите на малките еколози бяха подкрепени от „Кроношпан“, а самите проекти спечелиха конкурса „Мисли зелено“, за участие в който фирмата покани всички училища в Бургас.

Няколко месеца по-късно иноваторите от ОУ „Васил Априлов“ на свой ред поканиха представители на „Кроношпан“ за да им покажат практическото изпълнение на концепцията си за изработване на макет на къща със соларни панели и обособяване на вертикална зелена стена със стайни растения на втория етаж на учебното заведение.

Учениците обогатиха проекта си и с демонстрации на роботи, задвижвани от соларни панели.

Авторите на проекта на НБУ „Михаил Лъкатник“ впечатлиха гостите си от Кроношпан с прилагането на своя модел за екологично поведение. През изминалите месеци всички участници в проекта са станали част от интензивна събирателска и изследователска дейност, а масивите от информация са послужили за основа на въвеждане на мерки, чиято крайна цел е в училището да се намали с 10% потреблението на енергия.

В рамките на проекта във вътрешния двор на учебното заведение вече е изградена беседка, в която всеки ученик ще може докато почива, да зареди своя смартфон, таблет или преносим компютър чрез енергията на соларните панели, разположени върху покрива.

Екипът от подрастващи еколози от ОУ „Братя Миладинови“ успя да изпълни идеята си за създаване на творческа работилница, в която учениците по иновативен начин да бъдат в пряк досег с природата.

В обособеното пространство във вътрещния двор учебните занятия ще се провеждат на открито в новата беседка.

С конкурса „Мисли зелено“, стартирал през април миналата година, „Кроношпан България“ отправи предизвикателство към младите хора от община Бургас, като им даде възможност да представят своята визия за развитие и опазването на околната среда

На базата на строги критерии тогава бяха избрани трите най-впечатляващи проекта, създадени от бургаски ученици. Към тях с решение на журито беше добавен още един.

С него възпитаниците на ОУ „Георги Бенковски“ показаха, че наистина са заслужили да бъдат отличени извънредно, защото създадената от тях училищна станция за компостир

ане на отпадъци е впечатляваща.

За реализацията на всеки един проект „Кроношпан България“ осигури премия от по 5000 лв. Извънредно включеният проект получи финансиране от 2000 лв.

Сумата в наградния фонд на конкурса беше генерирана от продажбите на продукта OSB, произведен чрез щадяща природата технология, при която се ползва дребноразмерна иглолистна дървесина, добивана при устойчивото управление на горите.

В „Мисли зелено“ 2017, въпреки краткото време за подготовка, със свои "зелени" концепции и идеи се включиха общо дванадесет начални и основни училища от Бургас.

Конкурсът беше замислен като част от календара с прояви на компанията, която през 2017 год. отбеляза 20 години от началото на своята дейност в България

Заради големия интерес към конкурса и заради показаните ярки примери на екологично мислене и авангардни идеи от страна на учениците в Кроношпан възнамеряват да направят „Мисли зелено“ ежегодна инициатива.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?