Огромен черен облак, който бе надвиснал над Северна Италия, достигна до хърватския полуостров Истрия. В Пула - най-големия град на Истрия, силният вятър изтръгна дървета от корените, съобщиха хърватски медии. Корабчетата се опитват да стигнат до брега, но морето е много бурно заради силния вятър.

Полуостровът е ударен от така наречената суперклетка - вид буря, носеща много мълнии.

В края на юли подобна суперклетка предизвика истинско бедствие в Истанбул и причини щети за милиони лири. Над мегаполиса се изсипа градушка с големина на орех, изкоренени бяха много дървета, улиците се превърнаха в реки, мълнии удариха къщи, вятърът отнесе покриви.

“Времето откачи - след 41-градусови жеги идват бури и град”, пише гръцкият вестник “Прото тема”. “От пъкъла в дъжда” - така пък сайт на остров Крит описва рязката смяна на времето.

За момента Албания продължава да бъде обхваната от пожари, както и Македония, където активните огнища са 15. Горещините са унищожили 60% от житните насаждения в Сърбия.

Глобалното затопляне предизвиква промени в прииждането на реките в Европа, показва мащабно изследване за последните 50 г., публикувано в сп. “Сайънс”. Според него реките в Европа вече прииждат със седмици по-рано, като най-засегнати са западните и североизточните части на континента.

2016 г. е била черна за климата. Тя държи рекорда за топлина за последните 137 години, сочи годишният доклад на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ.

Повечето индикатори на климатичните промени следват тенденцията на един все по-затоплящ се свят, се казва в доклада. Леденото покритие на морето в Антарктика е достигнало рекорден минимум, разкриват учените. /24chasa.bg