Обещанието на премиера Бойко Борисов за повече пари за МВР не успокои полицаите. Синдикатите обявиха, че насроченият за 5 юли национален протест остава - въпреки опитите на властта да удовлетвори исканията им.

Вчера министър-председателят нареди да се отпуснат 10 млн. лв. за летни униформи на полицаите и се ангажира да се осигурят още 5 млн. лв. за гориво.

Според синдикалистите обаче това не е достатъчно, защото освен исканията им за облекла, те настояват и за увеличение на полицейските заплати.

"Повишение на заплатите с минимум 15% е основно искане на полицаите, насрочнеият протест за 5 юли не се отменя", обяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Благой Ванкин, цитиран от "Дарик".

Ванкин изрази надежда, че за 8-те дни, които остават до протеста, управляващите ще проявят разум и ще предприемат нужните действия за подобряване на условията на служителите.

Синдикалистът коментира и обещанията на премиера.

"5 млн. за гориво е добре, но на какво да го сипваме този бензин и кой ще се вози в тези коли, като няма хора. В момента недокомплектът е около 6000 човека", каза той.

Ванкин обясни, че масовите патрулки са изминали вече 300 000 - 400 000 километра, опасни са за движение по пътищата и носят риск както за служителите, така и за гражданите.

"10 -те млн. лева не покриват дори малка част от униформите, които се полагат на служителите и които са купували със собствени средства в продължение на шест години. Въпросът е, че те не могат физически да осъществят този замисъл да ми купят униформа за лятото", каза още синдикалистът.

Той беше категоричен, че в момента основното искане е за увеличаване на заплатите на всички в МВР.

"На всички - от чистачка до министър. Дори на министъра искам увеличение на заплатата", настоя Благой Ванкин.