През нощта над страната времето ще бъде ясно и тихо. До полунощ все още на отделни места в планинските райони на Западна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност, след това процесите ще затихнат.

Във вторник ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над Западна и Централна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Има условия за градушки. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Ще се задържи горещо, макар че дневните температури ще са с 1-2 градуса по-ниски и преобладаващите максимални ще бъдат - между 31 и 36 градуса.

Жълт код е обявен за 23 области в страната. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София-град.

За областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив предупреждението е заради очаквани температури около и над 35 градуса и горещо време.


За района на София-град, София област, Перник, Кюстендил, Пазарджик и Смолян се очаква след обяд и до полунощ да превали и прегърми.

В областите Ловеч, Габрово, Благоевград и Кърджали ще бъде горещо, максималните температури ще са около и над 35 градуса, а след обяд и до полунощ ще има валежи и гръмотевици.

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-ниско от средното за юни.

В планините преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. По билата ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 27 градуса, на 2000 м - около 18 градуса.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са до 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 22-25 градуса, а вълнението на морето ще е 2 бала. /dariknews.bg