Бащата-похитител Мартин, който вдигна на крак полицията, като се барикадира в жилището си в блок 51 в бургаския ж.к. „Славейков“ и взе за заложинци 3-годишния си син и майка си, беше доведен в съда току-що. В момента тече съдебното заседание, на което ще бъде определена мярката му за неотклонение.

Той е привлечен като обвиняем затова, че в периода от 18:15 часа на 21.06.2017 г. до 14:30 часа на 22.06.2017 г. противозаконно лишил от свобода малолетния си син и възрастната жена. Той е обвинен и за престъпления по чл.269 ал. 1 от НК. Районна прокуратура-Бургас внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо мъжа.

Припомняме, че Мартин вдигна на крак спецполицаи, служители на Второ РУП, психолози. Случаят беше изключително опасен, тъй като той се заканваше да нарани детето си, както и да задейства взривни устройства. Началото на заложническата драма беше в 18.45 ч. в сряда, когато в дежурната част на ОДМВР – Бургас е било получено съобщение за възникнал семеен скандал в апартамент, разположен в бл. 51 в к-с „Славейков”, като посетилите сигнала полицейски служители от Второ Районно управление – Бургас успели да изведат от жилището 31-годишната майка на детето, живееща на семейни начала с 36- годишния Мартин. Служителите били заплашени от бащата, че ще намушка тригодишния си син, ако се опитат да го изведат от жилището, демонстрирайки намерението си с кухненски нож, опрян до вратлето на момченцето. След заплахата бургазлията успял да заключи входната врата, барикадирайки я с мебели и заковавайки я с подръчни средства, като останал в апартамента на четвъртия етаж с детето и 75-годишната си майка. Своевременно е сформиран екип от служители на ОДМВР – Бургас, Института по психология към МВР, сектор „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас, Специализираните полицейски сили и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, лично ръководен от Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Извършвано беше външно наблюдение, както и разговори със съседи на барикадиралия се баща за уточняване на детайли по случая. С Мартин беше осъществен личен контакт от психолозите към бургаската дирекция, като са проведени множество беседи. Ситуацията беше усложнена от декларациите на бургазлията, че разполага с огнестрелно оръжие и взривни вещества, които ще детонира при евентуален опит за проникване в апартамента. Около 14.30 ч. вчера, след преценка и анализ на създалата се ситуация, екип от „Специализираните полицейски сили” при ОДМВР – Бургас щурмува през терасата апартамента, като изведе невредими тригодишно момченце и неговата 75-годишна баба. Бургазлията беше задържан и отведен във Второ Районно управление – Бургас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!