По една българка дневно става проститутка в страна от Европейския съюз. Това показват данните в публикуватана за обсъждане Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 година. Информацията съобщава Монитор.

Според цифрите само за последната отчетна година помощ са потърсили близо 400 жени, които са станали жертви на трафик и са били превърнати в компаньонки. Само тази цифра води до извода, че почти по една българка дневно е принудена да продава тялото си. Според експерти обаче цифрата е много по-голяма, тъй като много момичета остават анонимни и не се обръщат към полицията и институциите.

Официалните данни сочат, че най-често млади момичета до 25-годишна възраст заминават за Германия, Холандия, Белгия, Кипър, Италия и Полша, за да упражняват най-древната професия. При последното преброяване само пълнолетните са били 353. 29 пък са били девойки, които все още не са навършили 18 години. Те са били основно от провинциални градове.

В същото време бившите проститутки, които са успели да се спасят, ще бъдат записвани в бюрото по труда, за да могат отново да се интегрират в обществото. Това предвижда Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017-2021 година.