Община Бургас няма да изгражда третия етап от ул. "Георги Калоянчев" в "Изгрев", заради категорично изразеното нежелание от жителите на комплекса.

Проектът беше представен на обществено обсъждане през април и предизвика остри спорове и дори физически сблъсък между гражданите. Заради създалото се напрежение и с цел да проучи нагласите на жителите на "Изгрев" към проекта, Община Бургас подготви представително социологическо проучване, което трябваше да стартира на 30 май. Междувременно постъпиха жалби от живеещите в блокове 27, 27 б, 28, 28 а, подкрепени със стотици подписи, в които гражданите изразяват несъгласието си с проекта.

Поради тази причина Община Бургас спира всякакви дейности по изграждането на нова улица в к-с "Изгрев" и ще пренасочи средствата към други инфраструктурни подобрения в комплексите и кварталите на града. До този момент на трасето са извършени само проучвателни изкопни работи, следите от които ще бъдат заличени.

Основните аргументи на Община Бургас за изграждане на улица между кръстовището със светофарна уредба по ул. "Георги Калоянчев" и бул. "Димитър Димов" в "Изгрев", бяха свързани с повишаване безопасността на движението, нов вход/изход за комплекса, регламентиран автомобилен достъп до прилежащите жилищни сгради, запазване на зелените площи и изграждането на нови паркоместа. В момента за достъп до прилежащите жилищни блокове и болници се използва асфалтова алея с малка широчина и това създава конфликтни точки между пешеходци и МПС. Разминаването и паркирането на автомобилите често става през зелените площи. Според проекта, по дължината на новата улица трябваше да бъде изграден крайуличен паркинг за успоредно паркиране, паркинг пред бл. 183, както и ново улично осветление, предпазен парапет около детската площадка и засаждане на нова дървесна и храстова растителност.