Животът по крайбрежните заведения край Северния плаж в Бургас е замрял и вместо персоналът им да обслужва хора в слънчевите дни, тъне в неизвестност и мрачни прогнози за предстоящото лято. По-песимистичните собственици на заведения дори предричат провал на сезона на ивицата. Дори търгът в Министерството за плаж Север да излъчи наемател днес, това не успокоява страстите сред собствениците на заведения, а обратното. Някои отдавна са опразнили помещенията, а други се стягат за изнасяне. На вратите стоят бележки „Не работи”. Картината е в ярък контраст с това, което се случва от другата страна на крайбрежната алея, където заведенията са пълни още от сутринта.

Търгът за Бургас – Север предизвика бурни реакции. По неофициална информация са участвали 4 фирми, като една е била отстранена. Една от тях е предложила колосалните 720 000 лв. наем и 7 лв. такса за чадър и шезлонг при начална тръжна цена от 169 727, 82лв.

По-рано този месец министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи в Бургас, че търгът е с незабавно изпълнение и спечелилият веднага ще може да влезе във владение.

"Фирмата-победител обаче трябва да внесе сумата в рамките на 14 дни и ако не го направи, автоматично победител става втората фирма. Ако и тя не плати в нужния срок може да се премине към третата фирма. Забавянето обаче би било фатално за сезона, защото само след 5 дни плажът остава без спасители. Голямата плажна ивица има нужда от 17 поста, които трудно биха били осигурени по време на активния сезон", сочат прогнозите на опитни в дейностите на ивицата бургазлии.

Тогава ще се наложи наместата на областна управа, която обаче може да осигури 7 поста, защото, ако трябва да покрие всичките 17, трябва да се проведе процедура по обявяване на обществена поръчка, която ще се проточи дълго.

Собственици на заведения заявиха пред БургасИНФО, че няма да отворят, докато не постигнат съгласие с новия наемател и чакат, за да говорят с него.