БСП в Бургас днес ще бъде изправена пред дилема дали да избере пътя, който следва от четири години насам или да премине към пълна промяна. Социалистите се събират на общинска конференция, която трябва да излъчи нов председател, тъй като досегашният – Николай Тишев, вече е депутат. Досега той съвместяваше всички възможни лидерски постове – на областната и общинска структура.

До този момент кандидатите са петима, те са попълнили официално бланките, които преди всяка конференция им се дават, за да докажат съгласието си. Това обаче съвсем не означава, че на форума някои от тях не може да се откажат, коментираха от средите на БСП пред БургасИНФО. Петте имена са - Живко Господинов, Йордан Георгиев, Женя Илиева, Пеньо Костадинов, Георги Драгнев.

Истинската битка обаче е друга, а не между петимата кандидати. Тя е „за“ или „ против“ досегашното ръководство на партията в областта и в Бургас - като община. Живко Господинов е зам.председател по организационните въпроси в момента и се счита за съмишленик на Николай Тишев, който в последните години завзе всички постове в партията, но не може да се отличи с особени изборни успехи. Всъщност Господинов е именно продължение на тази линия, тъй като работи в централата на „Фердинандова“, а останалите четирима кандидати се смятат за лица на промяната. Най-големият опонент, който може да обърне статуквото е бившият общински съветник Йордан Георгиев - амбициозен и енергичен в стремежа си да изведе левицата от застоя й в Бургас.

Раздорът в БСП в морския град е огромен, особено след последните парламентарни избори, като кампанията започна със скандал. Тогава излезе на показ истинската битка между Тишев и бившия депутат Атанас Зафиров. Двамата бяха неотлъчно заедно преди години, като Зафиров даде старт на политическата кариера на Тишев. По-късно обаче двамата влязоха в конфликт, на местните избори през 2015 година цялото ръководство на БСП подаде оставка, заради слабите резултати, но Тишев, който тогава беше областен лидер, реши да запази мястото си. Няколко месеца по-късно не само, че беше областен, но стана и общински лидер, по същото време беше и общински съветник. Преди кампанията за парламентарните избори тази година в БСП избухна истинска драма, защото Атанас Зафиров от бивш депутат и ключово лице за социалистите в Бургас, стана един пълнеж в листата. Самият Зафиров запази мълчание, но излезе от листата, когато беше избран за централното ИБ на БСП в София.

Днес предстои развръзката.