Шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки, сокове и детски храни от световни производители ще бъдат изследвани за двоен стандарт в качеството, който трябва да открие дали предлаганите у нас продукти се различават от тези в Западна Европа. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който участва в извънредното правителствено заседание, свикано от премиера Бойко Борисов.

„Експерти от Министерството на здравеопазването и агенцията по храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите, в които ще бъдат проведени тестовете“, каза Порожанов.

Изделия от тези 5 групи бяха закупени от Германия и Австрия през седмицата. По думите на министъра ще бъдат изследвани по пет продукта от всяка група, от пет производителя. Те са над 30 и вече са в България. „Другата седмица ще закупим идентичните продукти, които се продават на българския пазар от големите вериги и след това ще започне анализът“, уточни той.

Анализът ще включва няколко компонента – сравняване на съставките, описани в етикетите, доколко те съответстват на това описание и техните цени.

Според Румен Порожанов, независимо от евентуалните разлики в качеството, в никакъв случай не може да се каже, че въпросните храни са вредни за здравето на потребителите.

„Имаме единно виждане за провеждане на подобни мерки с останалите страни от Вишеградската четворка. Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не са сериозен аргумент“, коментира още Румен Порожанов.