"95 на сто от пострадалите хора от кучета са станали жертви на свободно пуснати домашни любимци"- Това съобщи Явор Гечев от фондация "Четири лапи". Повечето хора се страхуват от бездомните кучета, но се оказва, че по-опасни са тези, които си имат стопани.

Според Гечев най-вероятно човек да бъде нападнат е, когато навлиза в територията на кучето, има майка, която си пази малките или посегне към животното с бастуна, торба.

"При тези случаи кучета се чувстват застрашени и реагират, но основната мисъл на животното не е как да ви нападне, ако минавате покрай него, в повечето случай агресията е предизвикана от човека, макар дори и несъзнателно", обясни той пред БНТ.

Оказва се, че бездомните кучета не са склонни към агресия, но ако са си маркирали територия и някой ги храни там постоянно, могат да нападнат нищо неподозиращ минувач. Глутници пък се формират само там, където някой им дава храна.

Съветът на Гечев е да заобикаляме такива места. Ако все пак се случи куче да реагира с агресия, да му говорим спокойно и да не се обръщаме с гръб към него.

"Сприятелете се с кучетата от района ви, защото те помнят хората", препоръча той.