Приморско въведе мерки срещу демонтрациите на безсмъртие зад волана и осигуряване на спокойствието по улиците на морската община. За целта общинските съветници гласуваха промяна в Наредбата за опазване на обществения ред по предложение на кмета Димитър Германов.

„Предвид зачестилите нарушения с демонстративно управление на моторни превозни средства, включващо въртене на гуми и други подобни, с настоящите промени се цели да бъдат обхванати нарушения, които не са засегнати в действащата наредба.

С приемането на такава промяна ще се предостави възможност на всички полицейски униформени служители да санкционират такива нарушители на място, без да се налага използването на процедурата по установяване и санкциониране на нарушения само от служителите на КАТ, съгласно правомощията им“, са мотивите на кмета Германов.

Точният текст в Наредбата е:

„Забранява се извършването на демонстративни маневри, изразяващи се в контролирано странично движение, описване на полукръгове или кръгове на място, групово управление, участие в нерагламентирани състезания, продължително форсиране на двигателя или приплъзване на гуми, използване на звуков сигнал от водачи на МПС, извън случаите, предвидени в Закона за движение по пътищата. За нарушения на забраната, на виновните лица се налага наказание глоба в размер от 200 до 500 лева“.

Въвежда се и забрана за носене и ползване на всякакъв вид хладни оръжия на обществени места, както и продажбата им на лица под 18-годишна възраст.

В отговор на питане по време на днешната сесия, кметът Германов заяви, че до 15 дни ще бъдат поставени и допълнителни камери за осъществяване на виденаблюдение в града.