Лазерните показалци трябва да се използват по предназначение, защото иначе могат да увредят трайно зрението. За това предупреждават от Комисията за защита на потребителите. Експертите препоръчват да не се насочват лазерни показалки към никого, особено към главата или очите и да не се купуват такива за деца. Ако купувате лазер, се уверете, че върху продукта има етикет с информация за производителя или дистрибутора и предупреждение за безопасна употреба. Проверявайте и класа на лазерната показалка, защото продуктите с мощност над 5 миливата.

Не се ли използват по предназначение, лазерните показалки, употребявани често от преподаватели и лектори при представяне на презентации, могат да бъдат много опасни. Неправилната употреба или несъответствието на лазерите с изискванията за безопасност носят рискове от увреждане на зрението и изгаряния. От КЗП посочват, че застрашени са не само децата, а и възрастните, защото много от тях също са слабо информирани за опасностите от тези продукти.

Поради тази причина са въведени задължителни изисквания за характеристиките, на които тези продукти трябва да отговарят. Например, в повечето държави диодът не трябва да превишава 5 миливата, защото се смята, че над тази мощност лазерите носят риск за очите. Повечето лазери, използвани в играчките и игрите, са означени с тип I и са с мощност под 4 миливата. Болшинството лазерни показалци са класифицирани като тип II или IIIA и имат мощност от 1 до 5 миливата.

От КЗП посочват препоръките на експертите при употреба на тези продукти, а именно да не се насочват лазерни показалки към никого, особено към главата или очите и да не се купуват такива за деца. Уверете се, че върху продукта има етикет с информация за производителя или дистрибутора и датата на производство и предупреждение за безопасна употреба.

Проверете класа, който варира от I до III a. Продуктите от класове III b и IV трябва да се използват само от лица с подходящо обучение и в приложения, където има законна нужда от тези продукти с висока мощност. Ако лазерен лъч попадне в очите ви, е необходимо незабавно да посетите очен лекар за преглед.