Ще бъдат засилени мерките по аерогарите, които са изключително натоварени. Това обяви главният секретар на МВР Младен Маринов пред БНР в навечерието на активния туристически сезон.


По думите му миналогодишните съвместни проверки с НАП и министерството на туризма са дали добър ефект, включително и по-висока събираемост и отчитане на по-високи обороти от търговските обекти по курортите.

"Тази година ще подготвим същата организация. Ще бъдат командировани хора от страната, съобразно оперативната обстановка. Ще има непрекъснато патрулиране", допълни Младен Маринов и уточни, че в понеделник в Бургас ще има среща с представители на туристическия бранш и министъра на туризма с оглед организация и планиране на мерките през целия сезон.

Във връзка с абитуриентските балове главният екретар на МВР коментира: "На младите хора трябва да кажем да бъдат разумни преди всичко, защото празникът започва от улицата и трябва да завърши съвсем нормално".

"След като приключат веселбите също трябва да са разумни, тогава голяма част от тях, под въздействието на алкохол, някои си позволяват да ползват и различни наркотични вещества, качват се в автомобилите и, за съжаление, статистиката не е добра в това отношение", каза още той.

За мигрантския поток и охраната на границата Младен Маринов обясни, че се отчита сериозен спад. От началото на годината до този момент на вход на българо-турската граница са задържани 377 лица.

"Последната седмица може да се каже, че на границата е спокойно, има съвсем малък брой лица, около 6, които са преминали незаконно. Има лица, които не са допуснати до територията на страната, благодарение на изградените технически съоръжения и съвместните патрули на МВР, "Гранична полиция" и Българската армия", поясни той.

"Към момента няма бежански натиск, но това не е защото те просто са решили да не минават през нашата граница, а в следствие на предприетите мерки. В момента, в който отслабим мерките много бързо потоците ще се насочат към нашата граница", заяви Младен Маринов.