Въззивен състав на Апелативен съд - Бургас потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Атанас Атанасов от Бургас. На Атанасов е повдигнато обвинение за това, че на 07.05.2017 г. в землището на с. Бяла, община Сливен, при условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с лице с неустановена самоличност, отвлякъл мъж от същото село.

37-годишният обвиняем обжалва пред БАС наложената от ОС-Сливен мярка за процесуална принуда. В съдебното заседание Атанасов и неговият защитник пледираха за отмяна на определението на ОС-Сливен и настояха за по-лека мярка- подписка или парична гаранция.

Адвокатът акцентира на близкото познанство и добрите отношения между обвиняемия и отвлечения Йордан Й. както и на липсата на мотив за отвличане и посочи, че пострадалият доброволно е бил превозен от с. Бяла, област Сливен, до с. Факия, област Бургас, от обвиняемия. Защитникът заяви, че няма опасност клиентът му да се укрие, тъй като е семейно и трудово ангажиран, има постоянен адрес и е с примерно процесуално поведение.

Прокурорът от Апелативна прокуратура изрази становище, че жалбата е неоснователна и са налице всички предпоставки за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда. От събраните по делото доказателства може да се изведе обоснован извод, че Атанасов е извършил престъплението. Налице е и опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, предвид криминалното му минало, поясни държавният обвинител.

Съдът намери изводите на първата инстанция за правилни и законосъобразни и отхвърли частната жалба като неоснователна. От наличните доказателства до момента може са се изведе предположението, че Атанасов е автор на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години или доживотен затвор и конфискация на имущество. В определението си съдебният състав е отчел високата степен на обществена опасност на престъплението предвид механизма на извършване, използването на МПС за отвличането, употребата на физическо насилие, продължителността на отвличането, както и високата степен на опасност на самия съизвършител Атанасов, който е с множество предходни осъждания.

Определението на Апелативен съд- Бургас е окончателно.