Съдбата на заведенията на Северния плаж в Бургас не изглежда обндеждаваща.

„Те са незаконни и след търга за наем, който е на 29-ти май, ще бъдат премахнати. Ако няма съгласие от собствениците им, ще бъдат премахнати принудително”, отсече министърът на туризма Николина Ангелкова. Днес тя е в Бургас, където с вицепремиера по демографски въпроси Валери Симеонов и областният управител Вълчо Чолаков проведе среща с институции и хотелиери за подготовката на летния сезон.

Всъщност какво се случи със заведенията зависи от наемателя, ако има такъв. Ако заведенията стигнат до консенсус с него, те ще работят, но ако той реши - може да ги премахне.

„На 29-ти май предстои търгът за отдаване под наем на Северния плаж. Ще го предвидя с предварително изпълнение, така че да минимизираме риска от това, че отново ще започнат обжалвания. С него имаме основание, предвид това, че сме буквално в сезона, да се сключи договор и да се гарантира, че ще бъдат осигурени необходимия брой спасители, защото, когато плажът е със статут на неохраняем те трябва да бъдат осигурени от областния управител”, каза Ангелкова. Тя допълни, че Северният плаж има нужда от 17 поста, а според областния управител Вълчо Чолаков могат да бъдат осигурени 5, което е крайно недостатъчно, при това чак от 1-ви юли. Министър Ангелкова е изпратила писмо на Община Бургас, която да осигури почистването.

Дори да се появи наемател, той може вместо 5 да стопанисва плажа 1 година, защото в момента тече обжалването на концесията.