Това лято ще има рекорд на Летище Бургас. Прогнозите са, че на него ще кацнат 3 милиона пътници. Това заяви в Бургас вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов. Той, министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител Вълчо Чолаков участваха в среща с институции и хотелиери за подготовката на летния сезон.

„В рамките на първите 2 седмици на управлението ни, успяхме да отговорим на искания на туристическия бранш от години”, каза Симеонов. Той визира спешните мерки, които Агенцията по заетостта въведе за облекчаване на работодателите. А те са свързани с работниците от трети страни, като Украйна, Беларус и Молдова, които искат разрешително за пребиваване за 90 дни. В Закона за трудовата мобилност вече е заложено срокът от момента на подаването на документи до издаването на виза за сезонна работа да е 7 дни. От понеделник работодателите, желаещи да наемат такива работници, ще могат да подават документите си директно в офисите на Регионалните служби по заетостта в Бургас и Варна, а не както беше до този момент да правят това само в Агенцията по заетостта в София.

Валери Симеонов заяви още, че има идея за въвеждане на патентен данък при апарт хотелите, с цел изсветляване на туристическата икономика.

„С министър Горанов и с министър-председателя имаме договореност за въвеждане на патентен данък или такса за апарт хотелите и комплекси с апартаменти. Това ще започне от този сезон и така ще влязат доста пари в хазната”, каза Валери Симеонов.

Апартаментите от този тип са общо 500 000 в цялата страна, като често те сменят собствениците, като се препродават между чужденци.

„Хотелиерите настояват годишният данък да е в размер на 1500лв., но според мен това е много. Дори да е няколко стотин лева, данъкът би бил достатъчен”, заяви вицепремиерът.