„Струва ми се, че вие двамата въобще не разбирате какво сте направили от гледна точка на правото и какви последици може да има. Ако искаш да се пишеш на мъж защо не отиде при Кобрата, а при това дете и то за непотребна пластмаса. Ние изискваме от всеки човек правила, а отваряме сайтовете и виждаме онзи заклал този, другият пребил трети. Защо не отидете да се жените и да правите деца, а се занимавате с тези глупости“. С тези думи се обърна съдия Събев към обвинените в отвличане и принуда Жельо Тончев и Йордан Янчев по време на съдебното заседание, на което бяха гледани мерките им за неотклонение. Припомняме, че двамата бяха задържани за побоя над 16-годишния Златин от бургаския квартал Банево, като обвинението посочва, че двамата са искали да го принудят да си признае и да върне открадната дебитна карта.

Според прокуратурата има показания на свидетели, които сочат, че двамата са извършители на престъплението.

Янчев има съдебно минало.

Адвокат Радослав Николов, който защитава Йордан смята, че има противоречие в показанията на свидетелите. Според медицинската експертиза са налице охлузвания, кръвонасядания на едната ушна мида и лентовидна рана на шията, което не се покрива със зверския побой в показанията на някои от свидетелите. Защо са извършени тези деяния, какъв е смисълът някой да си признае, че е обрал дебитна карта, като не знае пин кода. Каква е ползата? Защо да го качват на автомобил, за да го пуснат после на пътя? Според него обвиненията за отвличане и принуда са твърде тежки. Не са се опитали да осуетят досъдебното производство, твърди защитата. Адвокатът моли за парична гаранция.

Адвокат Мария Николова на Жельо Тончев също смята, че показанията на свидетелите и майката на пострадалия били противоречиви. Според нея задържането под стража е тежка мярка и настоява за по-лека – домашен арест или парична гаранция.

„Не съм го отвличал. Спречкахме се, скарахме се, но не съм го отвличал. Помолих го да ми върне дебитната карта. Съжалявам за станалото", каза Йордан пред съда. Това предизвика и реакцията на съдията.

Жельо пък каза, че иска парична гаранция, защото работи на пристанището в Бургас.