Най-щастливите абитуриенти в Бургас са тези от Вечерната гимназия. Докато другите училища изпращат зрелостниците си по обяд, във ВСУ „Захари Стоянов” го направиха в своя стил - по залез, с пускане на бели гълъби в небето и удостояване с академични шапки.

Арка от цветя, пожелания за успешно бъдеще, традиционна питка, българско хоро и десетки балони направиха деня на зрелостниците незабравим

Десетките усмивки на дванадесетокласниците, влезли отдавна в училището на живота, блестяха по-силно дори от камъни сваровски по рокля на модерна абитуриентка. Причината - във Вечерната гимназия се преплитат десетки различни съдби, някои достойни за филмови сценарии или романи, но всички заслужаващи уважение. Защото, въпреки трудностите, учениците успяват да надмогнат проблемите в името на образованието и взимайки дипломи да извоюват своите малки, но важни победи.

Изпращането на випуск 2017 на ВСУ „Захари Стоянов” бе магично. Дванайсетокласниците и техните класни ръководители бяха посрещнати за последен път във фоайето на 4-ия етаж в СУ „Димчо Дебелянов“ под звуците на училищния звънец. Тържеството започна с поздрав от директора Галина Златанова, която им пожела здраве, успешно утвърждаване в обществото и винаги да откриват радостта в живота им.

„Пожелавам ви много бъдещи успехи, щастие и нека голямото море на надеждата никога не Ви напуска”, каза от името на целия колектив преподавателят по български език и литература и бургаски поет Динко Динков.

Дванайсетокласниците изненадаха учителския екип, като им връчиха грамоти със закачливи призове. Талантливият Демир Христов от 12 „В“ клас „нажежи“ атмосферата с изпълнението на песните „Знам“ на Любо Киров и „След десет години“ на ФСБ. Веселина Жиро от 12 „Б“ клас пък разчувства публиката със стиховете на Динко Динков: „Непреодолима жажда“ и „Любов“. „Черешката на тортата“ бе певецът Мирко Стоянов, който поздрави гостите с руската песен „Зелёная трава“.

Не бе забравена и българската традиция и в края на тържеството всички се хванаха на кръшно хоро. След това зрелостниците преминаха под ръчно изработена цветна арка и бяха почерпени с питка от момиче в носия. Накрая те пуснаха гълъби и балони в небето.