Поморие се отказва от евентуална собственост върху Военния санаториум, за чиято съдба се води жестока битка от месеци. Общината го предоставя на държавата, за да го спаси, обяви днес кметът на Поморие Иван Алексиев, който следи отбизо случващото се със доскорошното здравно заведение.

Припомняме, че скандалът със санаториума избухна в края на миналата година, когато стана ясно, че по предложение на тогавашния министър на отбраната – Николай Ненчев и с решение на Министерски съвет, Военният санаториум в Поморие, от имот публична държавна собственост ще бъде обявен за имот частна държавна собственост, както и че ще излезе от актива на Военномедицинска академия (ВМА) и ще се внесе като непарична вноска в капитала на търговско дружество „Вита” – Велинград. Това предизвика бурна реакция от страна на местните жители, а кметът Иван Алексиев настояваше той да продъжи да работи и да остане в полза на поморийци. В последствие без работа останаха служителите в лечебното заведение, като обещанията на тези, които защитаваха прехвърлянето на санаториума бяха, че те ще постъпят отново на работа през февруари.

От февруари до сега обаче изминаха 100 дни безвремие, инсталациите в сградата са започнали да се рушат и възможността да бъде възстановена дейността им вече е далеч по-трудно постижима.

„Оказа се, че Военният санаториум още не е в активите на „ВИТА“, принципал е Министерството на отбраната. Загубиха се три месеца, през които хората, които работеха там, не бяха защитени. Къде е този 1 млн., който беше преведен по сметките на „Вита“ за санаториума“ , попита днес кметът на Поморие Иван Алексиев. Той настоява Министерството на отбраната да разгледа тази сделка, да потърси отговорност от виновниците за нея, както и да спаси санаториума.

„Община Поморие се отказва от лечебното заведение в полза на държавата. Дори ще внесем нова докладна в Общинския съвет, с която да бъде подновено дарението на Анхиалска община към държавата за възраждането му.“, каза Алексиев и като основа реакцията цитира соломоновата причта, в която майката се отказва от своето дете в името то да бъде спасено.

„Санаториумът е нашето дете, детето на Поморие. Тази сага трябва да свърши и да се възстанови статутът му“, заключи Алексиев.