Световния ден на климата отбелязваме всяка година на 15 май. Тогава вниманието е насочено към усилията на човечеството да се справи с настъпилите климатични промени. У нас те се изразяват в повишение на средната годишна температура на въздуха с около 2о С, както и със съществени промени в максималните денонощни валежи, показващи тенденция към нарастване през последните години. Точно те са фактор за повишения риск от наводнения, гръмотевични бури и свързаните с тях природни бедствия.

Климатичните изменения имат директно (колебания в температурите, валежи и екстремни явления) и индиректно (замърсяване на въздуха, качество и количество на водата и храната и миграция на населението) въздействие върху човешкото здраве. Оказват влияние върху почти всички стопански сфери и върху екосистемите.

Уязвимостта на България е оценена в „Анализ на риска и уязвимостта на секторите от българската икономика от изменението на климата“ – първи етап от изготвянето на Стратегия за адаптация и изпълнено предварително условие за усвояване на средствата от фондовете на ЕС през програмния период 2014-2020 г.

За много от секторите, в него се отбелязват не само очакваните негативни последствия, а и нови възможности и благоприятни ефекти. Например, за селското стопанство (ранно отглеждане на земеделски продукти на открито, намаляване на разходите за енергия в оранжерии), за туризма (изместване на активните сезони, увеличаване на летния сезон, развитие на алтернативни видове туризъм), в строителството (увеличаване периода за активно строителство, в т.ч. и за малките и средните предприятия, където липсват определени технологични предимства), върху пътната инфраструктура (намаляване на разходите от намаляване на дълбочината на замръзване).

Вторият етап от Стратегията за адаптация и на Плана за действие към нея е в процес на разработка, финансиран по ОП „Добро управление“. Той ще формулира конкретни мерки за адаптация на всеки сектор в икономиката. Изпълнител на проекта е Световната банка.

Участваме успешно в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове със 127 инсталации на територията на страната. Приходите от търговията на квоти за емисии на парникови газове се използват за намаляване на отражението от участието на възобновяемите източници на енергия в енергийния микс на страната.