Едва ли има някой, който да не е гледал кратките видеа в Инстаграм, на които фризьори оформят прически, но не с ножици, а с... огън. Вероятно сте си помислили, че това се прави само за шоу, популярност и събиране на лайкове. Донякъде сте прави, процедурата е наистина атрактивна, но истината е, че това не е просто модно течение в коафьорството, а изградени традиции. От известно време почитателите на екстремната фризура имат своя бръснар в Бургас, който предлага услугата.

Маестрото на пироманското подстригване в морския град се казва Слиман. Той е от Мароко, но от 3 години живее в България. Избрал е Бургас за свой дом, защото е женен за бургазлийка. С дамата на сърцето си се запознават във Франция и нито за момент не се е замислил, че може да живее другаде. Харесва града, за него тук е спокойно и красиво, харесва и хората, а бизнесът му процъфтява. „Намерих ниша тук. Това нещо берберството аз го донесох в този град, в Бургас нямаше други млади бръснари, когато отворих салона преди година и половина. Хората също харесват това, което правя и буквално съм затрупан от работа. Дори мисля за разширяване на бизнеса скоро“, разказва Слиман пред репортер на БургасИнфо за старта на кариерата си в България.

Бръснарницата му определено е уникална за града. Мъжете, идващи тук не получават просто подстрижка или оформяне на брада, а по желание Слиман оформя вежди с конец и прави маски на лице. Берберството е майсторство, при което Слиман пипа като художник. Няма модна тенденция, която да не е способен да изпълни. Колкото до подстригването с огън, той споделя, че това е много стара традиция, на стотици години и се прави в Индия и Пакистан. В момента е хит в Европа, а вече и в Бургас.

Това е стара методика за подстригване с огън. Аз съм пакистанец, а ние сме добри в това, имаме традиции. Дори съм учил в академия професията. Всъщност, началото се корени векове назад в историята, когато дори още не е имало ножици. Това е бил начина, по който хората са оформяли лицевото си окосмяване. Сега тенденциите са връщане към корените или още така наречения олдскуул. Има и други неща, малко по малко ще въвеждам и тях, но нека останат тайна засега. Мога да кажа, че по този начин прическата естестически се получава по-добре, няма ги стърчащите косми, които остават при работа с ножици“, разказва за подстригването с огън Слиман и признава, че има известен елемент на опасност, но до сега никой не е пострадал под неговите вещи ръце.

Славата му е толкова голяма, че е търсен и от жени. Атрактивни дами с частично обръснати глави или къси коси искат Слиман да ги оформя, но той отказва. В традициите на берберството жени не се подстригват. Не се подстригват дори и малки момчета, още деца.