Тази година министерството на туризма обещава по-ниски цени и промени в методиката за сключване на концесионните договори, но част от тях все още не са включени и цените остават под въпрос.

Колко ще ни струва почивката на морето тази година, ще плащаме ли за сянка и шезлонг колкото за една нощувка в хотелска стая и обратното – чадър и шезлонг на цената на едно кафе за 40 ст.

Какъв сезон ни очаква?

Тази година се очакват между 8 и 10% повече туристи спрямо миналата година или приблизително 13,3 млн. туристи повече. Най-голям ръст имат тези от Нидерландия – 83% от общата бройка, следвани от Франция със същия процент. Туристите от Швеция са 65%, от Украйна – 56%, а от Финландия – 25%.

Повечето чужденци резервират своите почивки по Южното Черноморие.

Къде ще почиват българите?

Около 5,5 млн. българи са избрали да летуват у нас.

В чужбина ще почиват около 3,2 млн. българи, като традиционните дестинации се запазват. В Гърция ще летуват около 650 хил. наши сънародници, Турция – 590 хил. и Сърбия – 220 хил.

Колко ни струва почивката?

Ако изберем да почиваме у нас, летен семеен пакет за четиричленно семейство излиза около 1650 лв., с около 13% по-скъпо от миналата година.

За чужбина цената за 4 човека скача на средно 3210 лв.

Традиционно, цените на Северното Черноморие за чадър и шезлонг варират от 5 до 23 лв. На Южното Черноморие, където обикновено има по-голям наплив от туристи, цените са между 10 и 24 лв. за чадър и шезлонг.

На прага на лятото едни от най-атрактивните и посещавани плажове по Южното Черноморие все още нямат стопани, като това пречи на калкулирането на цените за готовите предплатени пакети.

Сянката на Централния плаж в Слънчев вероятно ще струва около 10 лв., а предложената цена от 36 ст. за чадър е невъзможна, според концесионери, или ще бъде предлагана само на избрани туристи.

В по-малките курорти се очаква традиционно по-слаб сезон, като там се радват предимно на българи, които почиват за седмица или две на спа и калнолечение.

По Северно Черноморие се очаква силен летен сезон, като хотелите на първа линия и тези в категория 4 и 5 звезди вече са напълно резервирани за най-търсените месеци.

Източник: bTV