Училището в созополското село Крушевец буквално разпали страстите в Общинския съвет в Созопол, дебатът беше показателен за начина, по който съществуват някои от учебните заведения в малките населени места, а в пламналата война и двете страни имаха своите основания. Причината за разгорелия се спор беше предложението на администрацията в Созопол ОУ „П.К. Яворов“ в Крушевец да бъде преобразувано от основно в начално. Причината е, че няма достатъчно деца в класовете от 5-ти до 7-ми, а в момента в смесена паралелка учат неколцина деца от двата випуска, като между тях има цяла година разлика и изобщо не е ясно какво е качеството на образователния процес. В залата присътваха и родители на ученици, които са и част от Инициативен комитет в защита на учебното заведение. „Сега махат основното образование, а след това ще изчезне напълно и училището, виждали сме как се изпразват сгради като в Извор, Атия и други. Не искаме да се случи това и в Крушевец“, каза Красимир Кънев. Малко преди началото на сесията родители бяха затворили пътя от селото към Малко Търново.

В залата на Общински съвет в Созопол обаче стана ясно, че няма законово основание да продължи идържането на паралелки от 5-ти до 8-ми клас, тъй като в момента децата са малко, има и данни, че нивото е изключително слабо, а резултатите на учениците масово са Слаб 2.

Тихомир Янакиев от БСП защитаваше тезата, че трябва да се направи всичко възможно училището да бъде запазено в сегашния си вид и то да издържи така известно време, докато в него дойдат да учат децата, които сега са в детската градина, която била пълна. Тодор Дамянов от неговата група пък изказа тезата, че преподаването в час от един учител на малко деца приличало на частни уроци.

„Това е като да търсиш катеричка в бисквити „Катеричка“, опонира общинският съветник от ГЕРБ Христо Бардуков. Имало дори случаи, при които на въпроса „Кой е Левски“, отговорът бил абсурден - „Пастора на църквата“.

Най-големият страх, който кметът на Крушевец Иван Иванов изрази е, че след като бъде премахнат основният курс на обучение, следващата стъпка ще бъде да изчезне и началният. С това той си предизвика гнева на кмета на общината Панайот Рейзи. „Ако беше дошъл и си беше свършил работата като кмет, днес нямаше да я има тази докладна или щеше да бъде много дебатирана. Той не си е свършил работата като кмет и затова в момента няма да оттегля докладната, гласувайте я. От там нататък времето ще покаже. Когато не намалеят децата, тогава този кмет какво ще каже? Сигурен съм, че децата няма да намалеят. Детската градина е пълна. Основното образование там за момента трябва да бъде спряно. Като има много деца – лично аз пак ще вкарам докладна и пак училището ще бъде оновно“, каза Рейзи.

Той заяви, че през годините общината е дотирала много училището. „Сега самият закон не ни позволява да го оставим основно. За да има дори смесена паралелка, трябва да има определен брой ученици. Заедно да съберем 5-ти и 7-ми клас - стават осем деца. Не е ли по-добре да ги изпратим в други училища, ще има транспорт. Ако трябва да отидат в Зидарово в пети клас примерно са 12 души и като дойдат и другите деца – ще стане паралелка и няма смисъл да правим смесени. Ще си учат нормално. Искат ли родителите тези деца да получават нормално образование? При проверки на инспектората се отчита, че резултатите са основно двойки в момента“, каза Рейзи.

Той е категоричен, че в следващ момент училището веднага може да върне статуса си на осново. „Как учат заедно ученици от 5-ти и 7-ми клас? Не мога да си го обясня, що за образование е това?“, попита риторично той.

Общинският съвет в Созопол с 15 гласа „за“ и 5 „против“ училището да бъде трансформирано в начално.