По традиция на Гергьовден се изпълняват обредни хороводни песни, чиито основен сюжет е свързан със Свети Георги. Казват, че светецът наглежда посевите, но той е и символ на победата, покровител и патрон на град Поморие.

Днес традицията в морския град отново бе спазена. Празникът премина под съпровода на Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Гайдарска формация „Орфикус”, Петър Янев и великата Валя Балканска. Изпълненията им събраха стотици жители и гости на града и предизвикаха нестихващи аплодисменти.

На външната сцена на НЧ „Светлина 1939“ се представи и Общинският духов оркестър, Детският Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина”, децата от ДГ „Веселушко“ и малките балеринки от школа „Елеганс”.

В манастир „Свети Георги Победоносец“ беше отслужена тържествена литургия, лично Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий благослови миряните.

Като домакин на патронния празник, кметът Иван Алексиев пръв поднесе поздравите си към поморийци: Поверието гласи, че Гергьовденският дъжд е златен и всяка капка е берекет, дано тази година е мирна, благословена и успешна за всички нас. През последните години Поморие се развива динамично, променяйки своя облик, но всичко това се дължи на вас и активната ви гражданска позиция. Благодаря ви и ви призовавам да продължим по същия начин заедно, с любов и позитивизъм да развиваме нашия град!

Тази година официални гости на празника бяха Ася Пеева – народен представител от 44-то Народно събрание и проф. д-р Севдалина Турманова – заместник-областен управител на Бургас. Община Поморие бе уважена и от делегациите на Гърция, Унгария, Турция и Румъния, в лицето на: Георгия Бонто Токали – заместник-кмет на община Волос (ресор Нео Анхиало), Миклош Керекеш – кмет на град Аяк, Сейбахатин Вардар – кмет на град Инедже, Волкан Беркай Чакър – заместник – кмет на община Сюлейманпаша, Лехел Ковач – кмет на Трансилвания (град Фаркашлака). Всички те поднесоха своите приветствия за патронния празник. Беше прочетен поздравителен адрес от кмета на община Бургас Димитър Николов. Такива бяха получени и от: командира на Военноморските сили на Р България контраадмирал Митко Петев, началника на Военното окръжие II степен подполковник Данчо Мишлинков, Генералния консул на Русия Сергей Лукьянчук, кметовете на Айтос, Асеновград, Камено, Царево, Созопол, Асоциацията на българските градове и региони и от Синдиката на българските учители.

Програмата продължава и утре /07.05.2017 г./ с Турнир по Народни борби „Гергьовден” и Открит турнир по спортни танци за купата на Община Поморие.