IT-спец с висше образование се издъни тотално, като се яви на изпит по „Философски цикъл“ от името зрелостник, който решил най-после да завърши Вечерната гимназия в Бургас. Това е станало повод за истинско разследване от страна на ръководството на Търговската гимназия в Бургас, където е бил разпределен да се яви да пише по философия ученикът, преди година, а наказанието на зрелостника-менте е наложено тези дни от Бургаския районен съд. Темата е особено актуална с наближаването на изпитите на завършващите средно образование, които се провеждат този месец. В историята има много поуки.

Възпитаникът на Вечерната гимназия завършил 12-ти през 2013-2014-та, но не издържал държавни зрелостни изпити, затова го направил 2 години по-късно. Единият от предметите, по които трябвало да се яви, бил „Философски цикъл", а изпитът му следвало да се състои на 20.05.2016 г. в 08.00 часа, в сградата на Търговската гимназия в Бургас. Изведнъж се оказало, че висшистът, който работел като аналитик „База данни“ във фирма, намерил случайно личната карта на кандидат-зрелостника и сам, ей така, решил да отиде на изпита. Той дал документите си за проверка на влизане в залата и заел мястото на претендента за средно образование. Непосредствено преди да бъде дадено начало на изпита, на зрелостниците било указано да поставят върху учебните чинове документите си за самоличност и служебните бележки за проверка. След извършената проверка, която била техническа по своята същност и се състояла в сверяване съответствието между данните вписани в личните документи и тези вписани в изпитните документи, било дадено начало на изпитния процес.

Докато следяла за нарушения, една от преподавателките забелязала, че зрелостникът-висшист започнал да попълва отговорите на изпитния тест директно в официалната бланка, като не ползвал листите, предоставени му за чернова. Понеже такова поведение на зрелостник не било обичайно, тя отишла до него и съсредоточила вниманието си върху документа за самоличност, който той бил поставил до себе си. Направило й впечатление, че лицето, чиято лична карта ползвал „зрелостникът“, било родено през 1972 г., а човекът срещу нея изглеждал доста по-млад. Така тя потърсила за съдействие директорът на Търговската гимназия Павел Чепов. Той бързо разплел случая, след като се обадил на телефона, вписан в служебната бележка, с която истинският зрелостник трябвало да се яви на изпита. Кандидатът за средно образование му вдигнал телефона и обяснил, че не бил в сградата на гимназията, защото смятал, че изпитът започвал в 10 часа, т.е. два часа по-късно. Така бил подаден сигнал и в Първо РУП, а случаят стигна до Бургаският районен съд. Там истинският зрелостник обяснявал, че бил загубил личната си карта, а висшистът, който сам от нищото решил да пише вместо него, е глобен с 1000 лева.