Втори дом на ужасите бе открит таз седмица от полицията и прокуратурата.

Този път той се намира в Банкя и отново е на д-р Йорданка Неферова.

В него са били открити 30 старци, повечето видимо неадекватни. Сега се правят изследвания дали са били упоявани да стоят мирно в леглата си, кат нещастниците от хосписа в Елин Пелин.

След сигнал на пенсионер от Поморие, че е бил системно упояван, полиция нахлу в дома в Елин Пелин и се натъкна на ужасна гледка. В дома бяха открити наркотични вещества, приспивателни, успокоителни и куп лекарства, за които не е имало документ как са се озовали там, нито пък рецепта от лекар, че пациентите са се нуждаели от тях. Старците са били открити в безпомощно състояние, налягали по леглата, някои даже не знаели къде се намират.

Само за година починали 14 от тях.

Схемата била проста. Кандидатите да прекарат старините си в дом първо били зарибявани само чрез пенсиите им, а после под въздействие на упойващите вещества предписвали цялото си имущество на дома. Даже сградата, в която той се помещавал бил на бивша пациентка, която починала.

За нула време д-р Неферова се сдобила с апетитни имоти из цяла България, както и зам.-шефът на хосписа Бойко Стоянов, който пък избягал и още е в неизвестност, след нахлуването на полицията.



В момента още 30 души са открити в безпомощно състояние във втория дом, а според местните хора един от пациентите избягал, загубил се и се удавил в гьол наблизо, но нямало разследване.

Синът на д-р Неферова - Божидар също участвал в схемата. Издадена е европейска заповед за арест. В Германия той бил хванат да точи кредитни карти.

Хора, които са присъствали на обиска на двата дома разказват, че картината вътре била ужасяваща. Старците живеели като животни, не се спазвала никаква хигиена, спяли непрекъснато, били дезориентирани. Уточнява се колко са починалите в Банкя.

До един пациентите са завещали имотите си на докторката и сина й. Дали това е ставало по тяхно желание?

Съмняваме се.

Да откриеш един дом на ужасите - кажи речи е в рамките на ненормалното, но допустимото.

Но да откриеш два само за седмица, вече е кошмарно.

И вината не е само на докторката!


Къде са роднините на затворниците в домовете? Ходят ли им на свиждане? Интересуват ли се изобщо от тях, или ги чакат да умрат и да им вземат имуществото? И не знаят, че те вече нямат такова?

Къде са медицинските власти? След като дадат разрешително за старчески дом, правят ли после проверки какво се случва вътре? Или някой подкуп им затваря очите?

Къде са кметовете на населените места, не отиват ли поне от любопитство? Не правят ли акции за Великден и Коледа да зарадват старите хора? Явно не.

Къде са съседите, живеещи наоколо?

Не виждат ли, че никой не излиза на двора, а ако излезе, се движи като зомби? Не им ли прави впечатление, че тези затворници не са като другите, не се ли сещат, че там стоят нечии родители и кротко чакат да умрат, за да освободят място на следващите жертви?

Всички са неволни съучастници на докторката и сина й. С мълчанието си, с апатията си, с несвършената работа, с липсата на контрол и измиване на ръцете.

В държава като нашата няма нужда от старчески домове явно.

По-милостиво за старците е да ги наредят в двора и да ги застрелят!

Така ще им спестят мъките да живеят като животни, забравени от деца и роднини и попаднали в ръцете на пресметлива и садистична лекарка, която богатее като Крез от страданието им.

Ще се осмели ли някой министерски чиновник да тръгне на проверка най-после из затворите и къщите на ужасите, наречени старчески домове?

Съмняваме се.

В държава като България и болните деца, и болните пенсионери живеят еднакво унизени и смачкани, търкалящи се в собствените си фекалии.

И на никого, ама на никого не му пука!

И ако има класация за наглост и безчовечност, ще я оглавим.

Още ли спите, българи?

Убиват майките ви, бащите ви, децата ни...

Трябва ни друга държава, тази ще убие и нас!