Повече от 80 дни, Военният санаториум в Поморие не работи с пациенти и не обслужва нуждаещи се от профилактика и рехабилитация, съобщиха от Община Поморие.

Считано от 2 февруари 2017 г., по предложение на тогавашния министър на отбраната – Николай Ненчев и с решение на Министерски съвет, Военният санаториум в Поморие, от имот публична държавна собственост беше обявен за имот частна държавна собственост, излезе от актива на Военномедицинска академия (ВМА) и се внесе като непарична вноска в капитала на търговско дружество „Вита” – Велинград.

От тогава до сега, санаториумът е затворен, никой не отговаря на обявените телефони и никъде няма информация за това, дали и кога лечебното заведение ще функционира отново по предназначение.

„Аз изцяло заставам зад решението на Министерски съвет и решението на министъра по този начин да се процедира, защото е избрано най-доброто решение.”, каза общинският съветник от БСП и тогавашен служител на Военния санаториум Никодим Стоянов, по време на 19-то заседание на Общинския съвет, проведено на 13.12.2017 г. От общинска администрация припомнят неговото обръщение към общинските съветници и към кмета Иван Алексиев с думите: „Кое всъщност искате да защитите: Дейността? Тя е защитена – болницата остава и ще лекува. Личният състав? Той ще остане и ще бъде назначен в края на април. Или имотът? Имотът също е защитен. Кога ще бъде по-защитен – когато е в ръцете на държавата или когато е в ръцете на общината?”

Четири месеца по-късно, по време на 25-то заседание на Общинския съвет, проведено на 20.04.2017 г., в отговор на запитване от кмета Иван Алексиев, Никодим Стоянов не скри изненадата си от въпроса и обяви: „Вита не е собственик на Военния санаториум. Това би трябвало да го знаете. Аз също не съм служител, но поне знам.”

Така стана ясно, че нито „Вита” Велинград, нито Военномедицинска академия (ВМА) стопанисват Военния санаториум в Поморие, констатират от Община Поморие. Никодим Стоянов вече не бил служител на санаториума, но истината е, че още 73-ма служители бяха уволнени с обещанието, че през м. април ще се върнат на работните си места.

„Чух много обещания – от бившия министър на отбраната, от служебния министър на отбраната, от тогавашния депутат Атанас Зафиров, от общинския съветник на Поморие Никодим Стоянов, от ръководството на ВМА, от ръководството на „Вита” Велинград, от ръководството на Военния санаториум… Всички те бяха много категорични когато обещаваха, че персоналът ще бъде запазен, че ще се работи по програмите на НОИ, че санаториумът ще продължи социалната си функция и че ще продължи да се ползва от гражданите на Република България… За съжаление, нищо от това не се случи.

Искрено се надявам, че и спекулациите с темата Военен санаториум ще спрат и най-накрая всички, от които зависи съдбата му, ще осъзнаят, че не само разположението и природните ресурси го правят уникален. Уникални са грижите за пациентите, полагани от неговите специалисти и градът, в който се намира.”, каза кметът Иван Алексиев.