Шест деца побъркаха Новия квартал на Айтос, карат възрастни хора да изпадат в ужас, тъй като малчуганите влизат в къщите им, просят и обиждат. Те са на различна възраст - от 3 до 13 години, и буквално вгорчават живота на местните хора. Майка им Гергана в момента е бременна и чака седмо дете, като останалите основно растат на улицата. Баща им работи, но парите не достигат, за да бъдат отглеждани децата нормално. Това стана ясно днес на сесия на Общинския съвет в Айтос, на която беше поставен въпроса за бъдещето на малчуганите, които живеят като Тарзан, за да може жителите на квартала да си отдъхнат от постоянните им набези.

„Възможностите за тези деца са две – или да продължим работата с тях в семейна среда, или да бъдат изведени. Лошото е, че семейството няма подкрепа от родителите на Гергана. Децата над 12 години няма къде да бъдат изведени. Разделите предизвикват големи травми както у децата, така и у родителите. Ние почти нямаме възможност да намерим приемни семейства. Общинският съветник Дамян Денев ни е уведомил устно за проблемите с децата. Ние търпим упреци, когато действаме и в двете посоки. Дайте сигнал и ще намерим решение така, че да е най-доброто за децата“, каза пред местния парламент директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Айтос Пенка Добрева.

Думите й предизвикаха реакция от страна на общинския съветник Дамян Денев. „От най-високата трибуна в Община Айтос вземаме отношение по въпроса. Те просят, ходят по къщите, където има стари хора, които се оплакват. Децата се държат крайно цинично, псуват, те са изтървани. Общината им е дала жилище, но трябва да се намери начин да се помогне и от страна на социалните“, каза Денев.

Само преди дни малчуганите били засечени и да къртят оградата на стария стадион в града.