Мидена ферма в бъдещето за малко да взриви емоциите в Приморско, заради пълния отпор, който оказаха местните рибари срещу нейното евентуално съществуване, както БургасИНФО вече съобщи (ВИЖ ТУК). Залата на Община Приморско буквално завря, като накрая десетките рибари напуснаха демонстративно, показвайки ясно, че няма да допуснат подобно съоръжение да се намира срещу Северния плаж. Мотивите на инвеститора Антон Антонов, че инсталацията ще се намира под вода и на километър от брега изобщо не можа да тушира страстите и хората бяха готови на директен сблъсък с него, за да го изгонят от Приморско, заедно с намеренията му. Никакви изказани доводи не бяха състоятелни, тъй като местните рибари са опарени от досега съществуващи или пък от мераци за изграждане на рибни или мидени плантации. За тях това е опасност за поминъка им – риболов, както и за развитие на туризъм, защото такива съоръжения обикновено се свързват с ограничение на достъп в морето, както и с изхвърляне на определен вид боклуци от материалите, обслужващи такава ферма.

Както БургасИНФО вече съобщи, морско Приморско се вдигна на бунт, след като стана ясно, че има идея за изграждане на нова мидена ферма, а представянето на проекта се състоя днес. Кметът Димитър Германов беше в ролята на укротител и сам изрази желание да чуе гледните точки на враждуващите лагери, за да вземе най-правилната позиция – от една страна тази на местните рибари, от друга – от страна на бъдещ инвеститор, който да развива екологично производство.

Представянето започна с опит на инвеститора – Антон Антонов, който е от Стара Загора, но е свързан с село Ясна поляна, да запознае хората с начина, по който смята да разработва проекта за отглеждане на бяла мида и нейното значение за чистотата на Черно море.

„Отивайте на Шофьорския плаж, там никой няма да ви пречи, може и в Слънчев бряг“, ядосано го посрещнаха рибарите. Техният гняв бликна, когато той показа уреда, с който смята да прибира мидата. „Това си е чисто тралене, забранено е. Всеки от нас плаща по 300 лева лиценз за добив на мида с ръчни способи“, ядосваха се хората. С всяка дума Антонов предизвикваше все повече възмущение, а камо ли да успее да убеди с доводи рибарите, че може да има реална полза за всички, каквато беше първоначалната му цел.

Взривът от недоволство избухна заради мястото, където Антонов смята да гради фермата, както и заради начина, по който ще добива мидата.

В разгара на страстите в залата пристигна и шефа на ИАРА Галин Николов, който каза няколко думи, от които стана ясно, че рибарите в Приморско могат да имат полза. Това предизвика вече окончателната им реакция и след призив на един от тях: „Който не е съгласен, да напусне залата“, всички станаха и излязоха, като отвън продължиха разгорещените дебати.

Предлагаме ви накратко всички гледни точки, казани пред репортер на Бургас ИНФО, вижте и позицията на кмета Димитър Германов:

Илиян Николов – Рибарско сдружение-Приморско:

Подобна мидена ферма ще ограничи зоната на обществен риболов, ще се появят нови конфликти точки за използване на рилоболовни мрежи и уреди в акваторията, ще има предпоставки за ликвидарне на поминъка на местните рибари. Има мидени ферми тук вече. Те са най-голям замърсител на нашето море, пълен е залива с бидони и чорапчета, в които се поставя мидата. Това са най-хубавите заливи. Ние всички си плащаме лиценз на риболов. Докараха едни хора тук, не ги познаваме. Ако този човек беше местен (инвеститора на евентуалната бъдеща ферма), щеше да знае нашите болки. Не вярвам никой от тук да го направи. Внесли сме декларация.

Галин Николов – ИАРА:

Рибарите се плашат от всяко ново нещо, трябва да виждат и положителното, и отрицателното и ако положителното надделее, да не се противопоставят. Не знам докъде са стигнали документите за мидената ферма тук, в ИАРА те по принцип идват накрая. Тази ферма е иновация. Настоящият закон не позволява риболова в закона за аквакулутури, но такава иновация я няма записана, така че би могло да се разреши. Защото тя няма да е видима, няма да има ограничения. Забраната за риболов е от 200до 400 метра за съществуващи съоръжения, които в момента са с повърхностни – дали ще са буйове или далян, винаги има съоръжение на повърхността, което пречи на риболова. А когато е на дъното – няма да оказва никакво влияние на туризма и риболова.

Антон Антонов- фирмата-инвеститор „Аварам“:

Не бих могъл да кажа стойността на цялата инвестиция. Един модул струва 6 хиляди лева. Те могат да са 2-3-5-10. Зависи от възможностите на хората. Аз като съм водолаз, мога да си взема двама работници на лодката, на които да им плащам. Евентуално бих кандидатствал за европейско финансиране. Стойността на подобна инвестиция трябва да бъде отчетена от икономист, да направи бизнес план, да се защити пред съответната агенция.

Димитър Германов – кмет на Община Приморско:

Аз като кмет на общината се съобразявам с мнението на жителите и с възможностите за инвестиции. Предвид обсотятелствата не се даде възможност да бъдат защитени различни аргументи, за което съжалявам. Аз самият за няколко дни се запознах с този вид морски бизнес. За мен това (б.р. намерението за изграждане на фермата) е нещо положително. Има аргументи, които са много сериозни от страна на рибарите. Въпросът е, че не чухме всичко. Ако изходим от гледна точка дали е екологична фермата – това е съоръжение, което е такова . Ако спорим дали вреди на туризма – не, защото то е ниско на дъното, знам, че и работата по нея се прави извън сезона. Въпросът е по отношение за риболова. Шефът на ИАРА каза, че има отстояние, което трябва да се спазва, но не чухме дали инвеститорът заявява има ли намерения да позволи риболова.

Тези моменти трябва да се изчистят, но това не се получи. Хората си имат своето право. Но нека да видим и инвестициите. Преди ставаше въпрос за съоръжение над водата, което е свързано с много проблеми. Но в сегашния случай се говори за дънно съоръжение, което не създава конфликт . Съжалявам, че по този начин приключиха нещата. При положение, че обществеността не е съгласна, на мен няма да ми бъде добре. Тук се търси производство и то екологично.

Това е районът в морето край Приморско, където би трябвало да бъде изградена новата ферма, предизвикала бунт в морския град