1 850 фенерчета ще осветят границата с Турция. МВР обяви обществена поръчка за избор на доставчик. Прогнозната стойност е малко над 78 000 лева без ДДС или 43 лева за прожектор. Парите идват Европейския съюз като част от мерките за ограничаване на миграционния натиск по границата с южната ни съседка.

Оферти се приемат до 25 май, тази година. Новите фенерчета на граничарите ни трябва да бъдат с допълнителен комплект резервни батерии, устройство за зареждане в автомобил и задължително упътване на български език.

Вътрешното министерство обяви и обществена поръчка за доставка на сълзотворни спрейове. За тях държавата ще плати почти 16 000 лева. От приложената документация не става ясно кои служители в системата на МВР ще разчитат на тях срещу неприятели.

Според изискванията доставчикът на аерозолите трябва да достави малко над 3 000 мини флакончета за самозащита и 50 по-големи. Това е втори опит на полицията да си набави необходимите сълзотворни спрейове. Първата обествена поръчка, която трябваше да бъде финализирана през март, се провали заради липсата на кандидати.