- Г-н Лапчев, защо липсата на действащ Общ устройствен план (ОУП) до такава степен притеснява жителите на Царево, че да излязат на протест и да блокират главния път? С какво това пречи на развитието на дейността им, като се има предвид, че тук са пчелари, земеделски производители, рибари?

- Проблемът е във всички морски общини, но ако те са в хипотезата, че има стартиране на изработка на някакъв ОУП, но той много се бави и не е приет, то всички те работят по стария териториален устройствен план. Само че Законът за устройство на територията казва, че ако има приет ОУП, той изтрива всички останали документи назад. Така ние изпадаме в една хипотеза, че имаме ОУП, но той е спрян. Той е обезсилил предходния и ние сме единствената община по морето, а може би и в страната, която няма абсолютно нищо – нито нов, нито стар документ.

Интересното, че когато Десислава Терзиева като министър спря плана, каза, че до една година всичко ще е готово. Мина една година и те излязоха от управлението, дойде служебно правителство. Аз изпадам в много странна позиция, в която постоянно се срещам с различни министри, а екипите им са абсолютно същите. Направихме среща със следващия временен министър, от екипа му казаха, че веднага ще се заемат. След това и той се смени. Всеки път се случва така – един след друг минават министри, всеки казва „Да“, но когато се сменят кабинетите – всичко започва отначало. Местните жители вече казват: „Хайде, стига сте ни блокирали“! При мен идват такива хора, които заявяват, че не искат да строят хотел, а имат животни и искат примерно овцеферма. Аз какво да им отговоря? Не мога да им дам документ, с който да го направят. Трябва да сменим статута на земята, за да имат хората читава скица, с която да кандидатстват, за да спечелят европейски проект. Възможно ли е това в момента за община Царево? Не. Всички тези жители просто вадят средства от собствения си джоб, правят незаконни постройки в планината, в гората, просто ....някъде. И това е така, не защото няма законна форма, а защото за съжаление за община Царево тя в момента е блокирана.

- С какво си обяснявате тази ситуация? Само смяната на правителства ли е причината?


- Обяснявам си го с това, че Общият устройствен план на Царево влезе в една много тежка битка с природазищатни организации, защото предходни управления на общината твърдяха, че природозащитниците са лоши хора. От това се прояви антагонизъм и тогава „жълтите павета“ просто казаха – не, няма да се прави абсолютно нищо. Дори в момента на обявяването на този протест ме питаха: „Защо, искате да строите ли?“. Това е насаден страх. Хората казват, че не искат да ни бъде поставено клеймо на престъпници. Ние не сме такива. Да не говорим, че на първа линия местните жители почти нямат имоти, те отдавна са ги продали. Това е мнение, което се наслоява - че край морето щяло да бъде презастроено. Как ще стане това? Ние сме показали вече години наред, че това няма да се случи. Защото е имало начини да се появят хотели някъде с ПУП на парче. Но това не се е случило! От пет години ние тръбим, че местните хора не желаят презастрояване. Не случайно сме обявили нашето желание в поправката на ОУП, че за първа линия, ако законът позволява кинт 0,5, ние искаме да бъде 0,2. Това е в пъти по-малко от позволеното, за да има зеленина, въздух, ниско застрояване, ако изобщо такова има. Да не говорим, че така или иначе трябва да има много зелени зони и това го показваме с цялата си политика, която правим в най-морската община.


- Това засяга ли и населените места, които не са край морето?


- Общият устройствен план на Царево обхваща и всички населени места в общината. Това например означава, че в село Бродилово не може да има мандра на терените, които са до селото, които се оказаха много подходящи. Само че са земеделска земя и тъй като, за да може там да има мандра, трябва да се смени статута на имотите, това е невъзможно, защото нямаме право.


- Разбрахме, че това създава проблем и с разширението на гробищните паркове. Защо?


- Гробищните паркове са най- големият проблем. Гробищата на Лозенец са изчерпани тотално. За да има нов гробищен парк, трябва да имаме ОУП. Питате ли ме какво се случва? Така е и в Царево, в Синеморец, в Ахтопол, в Кости са на пределите си. Влизаме в незаконната форма. Няма как да почине човек и в крайна сметка да кажем на близките му – не го погребвайте, защото гробището свърши. Виждате в каква абсурдна ситуация изпадаме. Хората се сърдят на мен. Аз казвам, че проблемът не е в общината, а в държавата, тя не иска да ни помогне!